Sunday, January 19, 2014

AYAM KICAP KERISIK

Memang sedap dan amat senang dimasak. Lauk ini kelihatan sedikit berminyak kerana ayam mengeluarkan minyak dan juga kerisik.

AYAM KICAP KERISIK
recipi dari kak Fida (myresipi)


Bahan-bahan ( 8-10 orang )

1 ekor ayam (1.5 kg) - dipotong kecil,bersihkan dan toskan

Bahan yg dihiris halus:
3-4 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
4 tangkai lada merah/hijau

Bahan kisar:
3 batang serai
1 ibu jari halia
20-25 tangkai cili kering
sedikit belacan bakar

1/2 botol kicap manis/pekat manis
1/4 cwan air asam jawa
3 sb penuh kerisik
garam,gula secukup rasa jika perlu
sedikit air jika perlu
1/4-1/2 cawan minyak masak - untuk menumis

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan2 dengan ayam di dalam mangkuk kecuali minyak masak dan gaul hingga sebati.Perap 1/2 jam atau semalaman .

Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan perapan tadi dan gaul rata.Masak di atas api sederhana dan tutup kuali.

Kacau masakan sekali-sekala dan tambah perasa dan air jika perlu dan masak lagi hingga ayam empuk dan pekat.

Saturday, November 30, 2013

SABSUKA

SABSUKA
@cutemamabelicacies

Sabsuka
Sumber: Berita Harian

Bahan2:-
1/2 kg daging lembu cincang
6 biji telur ayam
4 biji bawang besar dipotong dadu
2 sudu makan bawang putih (cincang halus)
2 sudu teh halia (cincang halus)
1 mangkuk cili boh
2 sudu makan serbuk jintan halus
1/2 mangkuk sos tomato
2 sudu makan gula pasir
1 mangkuk tomato puree
2 sudu makan sos cili
2 biji tomato dipotong dadu
2 cawan air
1 sudu makan minyak sapi
serbuk lada hitam secukup rasa
daun ketumbar dan bawang goreng

Cara2nya:-
1. Gaulkan daging dgn halia, bawang putih dan serbuk lada hitam dan ketepikan sebentar.

2. Tumiskan cili boh hingga garing. Masukkan kayu manis. Masukkan daging cincang yang telah di serapkan bawang putih, halia dan lada hitam. Biarkan daging masak.

3. Kemudian masukkan bawang besar, tomato puree, sos tomato, sos cili, jintan halus dan air.

4. Apabila sudah agak kering sedikit, masukkan minyak sapi. Akhir sekali taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.

5. Goreng telur ayam di kuali berlainan (kalau boleh separuh masak). Satu biji telur untuk setiap pinggan sajian. Enak dimakan panas dengan roti.

SABSUKA..


PENGAT PISANG

Pengat Pisang  
by chef Joha
Bahan2nya
1 batang pisang tanduk di potong kecil
1 paket santan 200ml
2 cawan air
Gula melaka Seketul
Gula pasir secukup rasa
3 helai daun pandan
1 cawan biji sagu

Cara2nya
Panaskan air secukup di periok dan masak hingga mendidih. Letak biji sagu dan daun pandan didalam. Bila air mula nak mendidih letakan pisang tanduk yang sudah di potong2 kecil. Bila air mendidih, letakan gula melaka dan santan bersama gula pasir secukup rasa. Biarkan ia masak hingga pisang nya masak. Sajikan dengan minuman panas di waktu petang atau sarapan pagi. 



KACANG PHOOL


Here 's another recipe taken from my dusty recipe folder. I've made some adjustment to my taste. I use 3 type of BEANS. Entry is in Malay and English. I'll try my best to translate in English for those who dont understand Malay and want to try this recepi.. if im not mistaken, this recepi is from Arab..sorry i dont know which part of Arab. Correct me if im wrong.

KACANG PHOOL

Bahan-Bahan
1 tin kacang PHOOL MEDAMAS di lecek pecah-pecahkan
1 tin kacang kuda putih di lecet pecah-pecahkan
1 tin bake beans di lecet pecah-pecahkan sikit
1/2 kilo daging cincang

Beberapa biji telur, digoreng mata lembu
2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil
3 biji lada hijau, dihiris kasar
3 biji lada merah, dihiris kasar
6 biji limau kasturi, dibelah 2
Sedikit daun ketumbar dan daun pudina (optional) taruk lagi bagus

Garam secukup rasa
Minyak utk menumis + sedikit minyak sapi (optional)

BAHAN KISAR
20 biji lada kering atau 3-4 smkn lada yg sudah kisar
20 biji bawang merah atau 3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 sudu mkn rempah beriani
Sedikit halia

**bagi yg tiada rempah beriani boleh lah gunakan
1 smkn serbuk ketumbar
1 steh serbuk jintan manis
1 steh serbuk jintan putih

Cara Cara
Tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan daging dan sedikit air. Masukkan semua kekacang dan gaul rata. Biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk dan pekat sedikit. Masukkan garam beserta daun ketumbar dan pudina. Rasa, jika ada yang kurang, tambah.

CARA MENGHIDANG
Tuang kacang Phool kedalam mangkuk. Hias dengan telur mata lembu, bawang dadu, lada hiris dan limau kasturi. Enak dilawankan dengan roti Perancis.


Kacang Phool

1 can of MEDAMAS bean.press with fork to break
1 can of chickpeas press with fork to breaks, split
1 tin of bake beans press with fork
1 / 2 kg mince beef

Fried Egg
2 large onion, diced small
3 pieces of green chilli
3 pieces of red chilli
6 small lime, cut 2
coriander leaves and mint leaves (optional)

Salt to taste
Oil for sauteing + little ghee (optional)

ground items
20 pieces of dried chilli or 3-4 tbsp already ground dried chilli
20 red onion or 3 large onion
5 cloves garlic
2 tablespoons spice briyani
A little ginger

** for those without beryani spice, you may replace it with:
1 tbsp coriander powder
1 tsp anise powder
1 tsp cumin powder

method:
Fry until crisp and fragrant ground ingredient. add the meat and some water. Put all the beans and mix well. Let it boil until the meat is tender and slightly thick. Add salt and mint with coriander leaves. add seasoning and salt to taste.

How to serve:
Pour cook beans into a bowl. Garnish with an egg, diced onion, chilli, small lime. Nice to eat with bread.


Translated by Azizah@cutemamadelicacies

FRENCH LOAF POTATOES EGG

Fried French Loaf With Egg Potatoes

1 french loaf – diced
1 large potatoes – diced – lightly fried
1 large onions – sliced
3 red chillies – sliced
4 eggs – beated lightly
3 tbsp pepper
Salt to taste
Butter/olive oil for cooking
Abt 3 tablespoon grated cheddar cheese

Beat eggs, salt & pepper put aside.
Heat oil in a pan, add in diced onions & chilies fry lightly. Stir well and add in the cheese.
And diced bread, till incoporated. Make sure that the bread are well mix n fried.
Lastly add in the beaten eggs & diced potatoes and stir well. Off fire n ready to serve with a squirt of chili sauce



recipe from facebook friend


Monday, October 28, 2013

SOTONG MASAK KICAP


Resepi ni lama tersimpan dlm file.. lupa pulak resepi ni dari siapa.. Maaf ya yg punya resepi
azizah@cutemamadelicacies


Sotong masak kicap 
500 gm sotong 
1-2 smkn lada yg sudah dikisar 
1 sudu teh serbuk lada hitam 
4-5 smkn kicap pekat
Bahan A:
1 batang serai 
1 batang kulit kayu manis.
4 kuntum cengkih 
3 pelaga
1 cawan air 
1-2 keping asam keping 
gula, garam 
1 biji bawang dipotong bulat
lada merah dipotong serong atau beberapa tangkai lada padi diketuk
bahan kisar: 
1 biji bawang besar 
4 biji bawang putih & 1 inci halia


Sotong dibersihkan lalu di toskan. 
Panaskan minyak, tumis bahan A. 
Masukksn lada kisar, Tumis hingga garing dan sedikit kering. 
Masukkan kicap pekat, lada hitam, asam keping, biar sebentar baru masukkan air dan masak hingga pecah minyak. Masuk sotong, garam dan gula. Masak ikut pekat yg disuka. Masokkan bawang hiris, lada merah hiris/lada padi ketuk.

Sunday, September 22, 2013

AYAM BURMA

Resepi mudah dan sedap 


AYAM BURMA
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ayam, potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan toskan*
3 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*disatukan, gaul rata dan perap 20 minit)
1 camca besar rempah kari daging (zah guna rempah Baba's)
1 cawan air
1 kiub pati ayam
1 biji tomato, belah 4
15 helai daun pudina
Secubit gula

BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah, buang bijinya
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 cm halia
1 batang serai, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan bahan kisar halus dengan serbuk kari. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar + serbuk kari tadi hingga harum, masukkan ayam, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Tuang air, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. 

Masukkan pati ayam (hancurkan) dan secubit gula. Kacau dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan tomato dan daun pudina, kacau rata, masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat.






http://www.tiffinbiru.com/2012/02/ayam-burmaringkas-tapi-sedap.html

Sambal Kicap Lada



Sambal Kicap Lada

10-15 tangkai cili padi ~ boleh kurangkan jika tak suka pedas
3-4 ulas bawang putih
Kicap manis secukupnya
1 sudu besar kicap masin
3 sudu besar gula pasir atau gula Melaka yang telah di hiris halus
Sedikit perahan jus limau nipis

Kisar semua bahan di atas kecuali jus limau
Masukkan dalam bekas dan perahkan sedikit jus limau nipis
Sedia dinikmati.

Wednesday, August 28, 2013

RAHSIA AVOKADO

RAHSIA AVOKADO
Ada golongan insan yang sama sekali mengelak daripada memakan avokado kerana mereka percaya bahawa buah bentuk bujur ini mengandungi kadar lemak dan kalori yang tinggi. Namun, avokado adalah antara makanan yg paling padat dengan zat dan khasiat, terutama untuk jantung anda.

PENYERAPAN KAROTENOID
Karotenoid bertindak sebagai antioksiden dan bolih mencegah penyakit mata. Ia nya larut dalam lemak sahaja. Avokado bukan sahaja kaya dengan karetenoid, malah adalah penyerap karetenoid yang berkesan kerana kandungan lemaknya yang tinggi. Sebab itu lah pakar pemakanan menasihatkan anda mencampurkan sepotong avokado dalam mangkok salad anda.

BANTU KURANGKAN BERAT BADAN???
Buah ini mengandungi acid OLEIK yang menghantar isyarat bahawa anda  sedang berasa kenyang kepada otak anda. Ia juga mengandungi sekitar 7 gram fiber larut dan nyah larut. Fiber larut memperlambatkan pemecahan karbohidrat dalam tubuh, melengahkan perasaan lapar.

MEMELIHARA BAYI DALAM KANDUNGAN
Secawan avokado sehari merangkumi hampir sesuku daripada vitamin folat yang diperlukan tubuh kita. Folat adalah vitamin yang mengurangkan risiko bayi cacat dalam kandungan. Ia juga dipercayai dapat mengurangkan risiko serangan penyakit jantung.

MEMELIHARA JANTUNG
Asid oleik juga bolih mengurangkan kadar kolesterol tinggi adalah salah satu daripada faktor risiko utama penyakit jantung.

RASA LAZAT
Mencampurkan avocado kemakanan anda seperti salad, sup atau hiasan nasi goreng adalah cara yang mudah dan sihat untuk meningkatkan rasa dan tektur makanan anda.

sumber; Berita Minggu 31/03/2013


Saturday, February 16, 2013

KUMA-KUMA REMPAH TERMAHAL DAN BERKHASIAT

cutemamadelicacies
DI KALANGAN masyarakat Melayu, ia dikenali sebagai kuma-kuma. Di kalangan orang Arab pula, ia dikenali sebagai za'faran.
Bagaimanapun, umum menyebutnya saffron.
Walau apa pun namanya, kuma-kuma sering digunakan dalam masakan orang di Timur Tengah dan Asia Barat. 
Di Singapura, kuma-kuma sering digunakan dalam masakan beriani.
Sebenarnya, kuma-kuma berasal daripada bunga crocus sativa. Bunga ini mempunyai tiga kepala putik atau stigma dan bahagian tangkai bunga yang menghubungkan stigma dengan bahagian bunga paling dalam inilah yang sering dikeringkan dan digunakan sebagai bahan pewarna dalam makanan. 
Bahagian inilah disebut saffron.
Tanaman kuma-kuma berasal dari barat daya Asia. Ia tergolong dalam jenis rempah-ratus masakan yang paling tinggi harganya.
Oleh kerana pahit, kuma-kuma tidak boleh digunakan terlalu banyak.
Warna kuning dalam kuma-kuma adalah disebabkan kandungan bahan bernama crocin iaitu bahan pewarna.
Pokok kuma-kuma merupakan tumbuhan tahunan yang berbunga semasa musim gugur.
Bunga kuma-kuma yang berwarna ungu tidak menghasilkan biji kerana 'mandul' dan reproduksi tanaman bergantung kepada bantuan manusia.
Pembiakan dilakukan melalui umbisinya.
Kuma-kuma berbunga dalam Oktober.
Ia dikatakan mempunyai nilai perubatan yang baik. Ia juga dikatakan boleh membantu mengatasi masalah tekanan jika diminum.
Pahlawan Iskandar Zulkarnain dikatakan pernah mencampurkan kuma-kuma ke dalam makanan, minuman hingga kepada air mandiannya dan ubat luka semasa berperang.
Antara negara pengeluar kuma-kuma yang terbaik ialah Iran, Sepanyol, India, Azerbaijan, Maghribi dan juga Italy. -- Internet.

Thursday, February 14, 2013

SAMBAL TUMIS SOTONG KERING


SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG
resepi: azizah@cutemamadelicacies

1 kg sotong kembang (2 ekor) dibersihkan, dipotong ikut suka, direbos dengan air mendidih secukupnya hingga empok lalu diangkat dan toskan.
25 gm asam jawa diramas dgn air menjadikan setengah cawan air asam

minyak utk menumis

bahan-bahan kisar halus:
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2" belacan (20 gm)
lada yang sudah kisar anggaran 250 gm

 secukup rasa garam, gula ikut suka ( kzah gunakan 3 smkn gula pasir + 2 smkn gula tanjung)
dan perasa (optional)


Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik baunya.
Masukkan gula lalu dikacau rata.
Masukkan sotong dan dimasak hingga pekat sedikit.
Masukkan garam, air asam, perasa dan dikacau rata.
Masak hingga kering sedikit.

**jika suka boleh masukkan kacang tanah yg sudah di sangar dan ditumbuk

Friday, February 8, 2013

SAYUR-SAYURAN..TIP/INFO


posted by: azizah@cutemamadelicacies 

Mengekalkan Warna Sayur Hijau
Mudah saja, masukkan sedikit gula apabila memasak sayur hijau seperti sawi, bayam dan lain-lain

Mencantikkan Sayur Yang Telah Di Celur
Kaum ibu yang mementingkan pemakanan yang sihat pasti akan menghidangkan makanan sayur untuk sajian mereka. Biasanya sayur akan nampak layu bila dicelur atau rebus. Bagi mengilatkan sayur tersebut, masukkan satu sudu minyak masak ke dalam air rebusan. Bila sudah mendidih barulah dimasukkan sayur untuk dicelur. Sayur pasti akan nampak berkilat dan enak dimakan


Menyegarkan Kembali Sayur

Sayuran yang disimpan lama tentu akan hilang kesegarannya. Untuk mengembalikan kesegarannya, rendamkan sayur tersebut ke dalam air yang bercampur sedikit cuka dan biarkan selama beberapa minit. InsyaAllah, cuka tadi akan menghilangkan kotoran pada sayur dan mengembalikan kesegarannya.



Pelbagai Cara Simpan Daun Herba

Kebanyakan orang gemar menggunakan pelbagai daunan (tergolong di dalam daun herba seperti daun saderi, daun bawang, daun pudina, daun basil dan daun ketumbar). Selain mungkin gemarkan rasanya, daun herba juga bagus untuk kesihatan. Bagi mereka yang mungkin sedang diet atau mahu mengurangkan garam di dalam masakan, boleh memasukkan dedaunan ini di dalam masakan. Bagi memudahkan anda memasak, ada baiknya anda menanam sendiri pohon-pohon herba. Namun anda masih boleh menyimpannya dengan pelbagai cara.


Mencuci Sayuran Yang Kotor

Walaupun kita biasanya berhati-hati ketika mencuci sayuran, khususnya sayuran berdaun hijau kita biasanya merasa bimbang dikhuatiri masih ada telur-telur bahkan ulat-ulat terdapat bersarang dibelakangnya yang tidak kita lihat. Rasa bimbang itu menyebabkan kita mengambil masa yang panjang untuk mencuci sayur dan sudah pasti akan menggunakan air yang banyak. Disini saya syorkan anda mengikuti cara ini yang dirasakan pasti anda tidak akan lagi merasa bimbang atau khuatir, terutama jika memakan sayuran yang berupa ulam, termasuklah ulam raja, mahupun kangkong serta bayam. Caranya mudah aja, setelah anda bersihkan sayuran tadi dengan air sepintas lalu, lalu anda rendamkan sayur tadi sehingga tenggelam dengan air dalam sebuah mangkuk besen yang semuatnya. Kemudian anda masuklah garam dan cuka.Biarkan beberapa ketika sayuran tadi terendam, Hasilnya anda pasti mendapati kekotoran keluar dari sayuran tadi termasuk ulat-ulat, kutu dan sebagainya. Ulat-ulat tadi terlepas dari daun dan ini akan memudahkan lagi untuk anda mencucinya dan anda tidak perlu bimbang lagi. 

Menghilangkan Pahit Peria

Peria memang pahit. Kalau hendak menghilangkan pahitnya, potong peria dan rendam di dalam air berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, sejat dan masaklah peria tadi. Insya Allah, mesti berkesan.

Menghilangkan Rasa Pahit Pada Sayur Peria

Potong sayur peria mengikut cita rasa anda kemudian cuci hingga bersih. Kemudian rendam sayur peria dengan sesudu besar garam selama 15 - 30 minit. Kemudian cuci sekali lagi dan bolehlah dimasak. Sayur peria itu akan hilang rasa pahitnya.

Merangupkan Acar Mentimun

Hirisan mentimun hendaklah direbus dalam air garam hampir setengah jam sebelum campuran bahan lain seperti lobak dan bawang dicampur bersama air gula dan cuka secukup rasa.

Merangupkan Timun Acar

Ambil sedikit kapur sirih, masukkkan ke dalam bekas yang berisi air dan gaulkan. Masukkkan timun yang hendak dibuat acar tadi. Rendam semalaman barulah masak. Anda akan dapat rasa timun yang ranggup dan enak. Selamat mencuba.
 
Tauge Segar

Untuk menjadikan tauge segar walaupun disimpan beberapa lama, masukkan tauge yang dibeli ke dalam air yang dicampur sedikit garam kemudian simpan di dalam peti ais. Insya Allah tauge akan segar dan tidak masam. 

Taugeh Tahan Lama

Masukkan taugeh ke dalam bekas yang berisi air sehingga tenggelam. Letakkan sedikit asam gelugur dan simpan di dalam peti ais.

Elakkan Terung Menjadi Hitam Apabila Sudah Dipotong

Pada mereka yang gemar makan masakan terung, apa yang menjadi masalah ialah apabila kita sudah memotong terung ini dan lambat memasaknya pasti terung itu akan menjadi hitam. Untuk mengelakkannya, ambil garam dengan sedikit air dan rendamlah terung tersebut. Kalau tak mahu air, gunakan garam saja pun boleh. 

Elak Sayur Keladi Gatal Apabila Dimakan

Keladi yang telah dipotong dibersihkan terlebih dahulu. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih dan masukkan beberapa keping asam gelugor. Kemudian masukkan keladi tersebut buat seketika dan toskan. Insya Allah keladi tersebut tidak gatal apabila dimasak nanti. 

Hilangkan Lendir Bendi

Untuk menghilangkan lendir bendi, caranya tidak susah. Cuma masakkan bendi seperti biasa. Sebelum diangkat, masukkan sekeping asam keping ke dalam kuali dan biarkan seketika. Buang asam keping tersebut apabila sayur hendak diangkat. InsyaAllah lendir pada bendi akan hilang serta-merta. 



Tuesday, February 5, 2013

TERONG GRILL TOMYAM

azizah@cutemamadelicacies
 Terong grill bersama tomyam sangat sedap:



2 batang terong sederhana
Bahan A : dihiris halus
5 biji bawang merah 
3 biji bawang putih
1 sudu makan lada kisar 
1 sudu makan pes tomyam 
Setengah sudu teh gula 
Suku cawan air 
Hiriaan daun ketumbar
 

Minyak utk menumis

Terong dibelah 2. Jika besar, terung itu dikerat beberapa bahagian. Cuci dan toskan. 
Panaskan kuali non stick.. Panggang terong hingga lembut. Angkat dan susun dlm pinggan lalu diketepikan. 
Panaskan sedikiy minyak dalam kuali, tumis A hingga wangi. 
Masukkan lada kisar dan tumis hingga garing. Tambah pes tomyam.. Masak sekejap dan tuangkan air lalu dikacau rata. 

Bila pekat, masukkan gula dan setengah bahagian daun ketumbar. Gaul rata dan masak sekejap. Tuang sambal atas 
terung dan tabur baki daun ketumbar.
sumber CMGhttp://www.tiffinbiru.com/2012/03/terung-grill-bersambal-tomyam.html

Sunday, December 16, 2012

ELAK BAU TIDAK ENAK

Kali ini kzah ingin kongsi tips/info yang kzah ambil dari keratan akhbar berita harian yang kzah simpan sejak tahun 2007..
azizah@cutemamadelicacies
ELAK BAU TIDAK ENAK DIPETI SEJUK


ADA yang menggunakan arang, ada pula menggunakan lemon untuk menghilangkan bau tidak sedap dari peti sejuk. Sekiranya anda mengalami masalah yang sama dan tidak dapat mencari kedua-dua bahan tersebut, cuba gunakan surat khabar. Caranya mudah. Ambil dua helai surat khabar dan gumpal menjadi bentuk bola. Letakkan sebuah pada rak paling atas dan yang sebuah lagi, di rak paling bawah dan tanpa anda sedari, bau tersebut hilang. 

Bersih dulang pemanggang 
SEBELUM anda panggang ayam atau daging dan ikan dalam ketuhar, sebaiknya alaskan dulang pemanggang (grill pan) dengan kertas aluminium. Dengan cara ini, semua jus yang keluar daripada bahan panggang akan berkumpul di atas kertas tersebut. Jadi anda hanya perlu buang kertas aluminium selepas menggunakan dulang pemanggang itu. Satu lagi cara mudah untuk membersihkan dulang pemanggang ialah dengan mengisikan separuh bahagian dulang dengan air sebelum anda panggang daging dan sebagainya. Dengan demikian, semua jus daripada bahan yang dipanggang akan jatuh ke dalam air dan memudahkan anda menjalankan kerja-kerja pembersihan. Cuma memanggang dengan cara ini akan menyebabkan bahan yang dipanggang tidak boleh garing kerana wap daripada air di dalam dulang.  
Guna gunting untuk hiris 
GUNAKAN gunting dan bukan pisau jika anda hendak menghiris daun bawang, daun ketumbar dan lain-lain jenis herba seperti itu. Ini kerana ia lebih mudah terutama apabila anda hendak menjadikan dedaun tersebut sebagai taburan di atas sesuatu jenis masakan.

Friday, December 14, 2012

HATI LEMBU BEREMPAH

HATI LEMBU BEREMPAH
500 gm hati lembu
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil lada hitam biji

2.5 cm halia
4 kuntum bunga cengkih
2 cm kulit kayu manis
2 labu bawang besar
2 biji lada merah
Kicap pekat secukupnya
Sedikit kacang peas
Garam secukup rasa
Sedikit perasa jika suka

Hati lembu dipotong nipis, sesudah itu dicuci dan toskan airnya.
Bawang besar dipotong bulat2 dan cili merah dibelah 2 tapi jangan putus.
Bawang merah, bawang putih dan halia dimayang halus. Cengkih dan kayu manis ditumbuk sedikit tetapi jangan lumat.
Lada hitam ditumbuk hingga lumat, setelah itu digaulkan pada hati lembu bersama kulit kayu manis dan cengkih yang ditumbuk tadi..perapkan utk selama 10 minit.
Panaskan sedikit minyak dlm kuali kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dimayang tadi. Kacaukan hingga naik baunya kemudian masukkan hati dan kicap. Kacau dan tambahkan garam juga perasa.
Bila sudah hampir masak masukkan pula bawang besar yang potong bulat serta cili. Bila sudah masak bolihlah ditabur kacang peas semasa menghidangkan..

Wednesday, December 12, 2012

KULIA SUMATERA

Kulia Sumatera..resepi dari berita harian olih chef Aini Salim
Bahan-bahan:
600 gm daging kambing/ lembu dipotong tipis
600 gm kentang dikupas kulit dan dibelah 4 atau 6 memanjang, kemudian digoreng.
10 cawan santan dari 1 biji kelapa. Bolih juga digantikan dgn susu cair rendah lemak.
...

5 helai daun salam
5 helai daun limau purut
Setengah cawan minyak masak
1 biji limau nipis diambil jusnya
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sentimeter lengkuas
30 tangkai lada kering
1 sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh serbuk jintan kasar
2 sudu makan serbuk ketumbar
Garam

*giling bawang besar, bawang putih, lada kering, serai dan lengkuas.
*panas minyak dan tumis bahan2 giling serta serbuk ketumbar, jintan halus dan jintan kasar sehingga garing dan wangi baunya.
Masukkan daging dan santan. Jika anda menggunakan susu cair sebagai ganti santan, campurkkan secukup air utk mengempukkan daging.
*masukkan sekali daun limau purut dan daun salam.
*masak sehingga daging empuk, baru masukkan garam, air limau nipis dan kentang goreng.
**jangan masukkan garam ketika kuahnya masih banyak kerana dikhuatiri anda akan tersilap sukatan

Monday, December 10, 2012

THAI PINEAPPLE FRIED RICE

SHARING THIS RECIPE FROM THE MAGAZINE:... COME LETS DIY..

Thai Pineapple Fried Rice
250 gm small shrimp
100 gm cooked ham
1 fresh pineapple
2 cup cold steamed rice
...

1 tsp chopped garlic
1 onion, sliced
1/2 carrot, sliced
1/4 cup peas
1 tsp salt
1 tsp sugar
1 tsp white pepper
2 tbsp soy sauce

1. Cut pineapple into 1/2 length ways, then cut and scoop out the flesh. Chop into small pieces (need 1/2 cup, keep the rest for other dishes or desserts) discarding core and set aside.
2. Heat oil in a wok over medium heat, add the garlic and stir until golden brown. Add the shrimp and stir occasionally until nearly cooked.
3. Add carrot and onion, stirring until the carrot is cooked. Then add rice, cooked ham, salt, sugar, white pepper, pea, soy sauce and fresh pineapple.
4. Stir until all ingredients mixed well ( abt 2-3 minutes). Remove from heat, transfer fried rice into hollowed-out pineapple halves. Serve immediately.

Saturday, December 8, 2012

SUP TELOR DENGAN KENTANG


SUP TELOR & KENTANG
bahan-bahan:
2 sudu teh minyak
4 ulas bawang putih-hiris nipis
1.5 litre air
...
1 kuib ayam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
2 biji kentang-potong 2 cm dadu
1 btg lobak merah-potong 2 cm dadu
5-6 biji telor
1 batang daun bawang- hiris

Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
Masukkan air, kuib ayam, lada putih, kentang dan lobak merah. Biarkan sehingga mendidih diatas api sederhana selama 10 minit atau hingga sayur empok.
Pecahkan telor kedlm sup. Jgn kacau supaya telor tidak pecah.
Perlahankan api selama 5 minit atau sehingga telor mengeras. Angkat dan tabur daun bawang dan bawang goreng. Hidang segera.

Thursday, July 26, 2012

GORENG PISANG


Goreng Pisang 
azizah@cutemamadelicacies
Kebanyakkan kuih muih bergoreng spt pisang, keladi dan keledek goreng amat mudah dihasilkan dirumah. Bahan utama utk sebarang kuih bergoreng tentulah baternya. Perkara yg paling penting adalah kepanasan minyak apabila menggoreng. Jika minyak tidak cukup panas, minyaknya meresap kedlm tepong. Hasilnya bahan gorengan tidak rangup dan terlalu berminyak. Pastikan pisang yg hendak digoreng itu cukup masak. Elakkan menggunakan pisang yg terlalu ranum kerana ia mengeluarkan air apabila digoreng dan air ini menyebabkan gorengan 'makan minyak'.
Ayuh salin Resepi bater utk menghasilkan gorengan yg sempurna yg kzah ambil dari Berita Minggu oleh Puan Alijah Batcha. 



Bahan: 
2 cawan tepung beras 
1 cawan tepung gandum 
5 sudu besar santan kotak 
1 sudu kecil serbuk penaik 
1 biji telor saiz kecil 
air dan garam secukupnya 
2 sudu besar minyak atau marjerin cair yg dibiarkan sejuk terlebih dulu. 
sedioit pewarna kuning 
minyak secukupnya utk menggoreng
Satukan semua bahan dlm mangkuk besar kecuali air dan minyak.
Tambah air secukupnya.
Masukkan 2 sudu makan minyak dan kacau rata.
Celop pisang yg sudah di potong dan goreng berendam hingga kuning keemasan.
*bater ini bolih digunakan utk menggoreng ubi, keledek, sukun dll.
Selamat mencoba!!!

TAHU TELOR MASAK TAUCO LADA HITAM


Masakan ini walau simple tapi menyelerakan dan senang disediakan.. kali pertama terpandang tahu telor ni didapur http://curlybabesatisfaction.blogspot.sg/2012/03/tofu-telur-masak-taucu-lada-hitam.html. Ayu dpt resepi dari dapur Ummi@home sweet home.. Izinkan kzah dipanjangkan resepinya disini. 
Tahu Telor Masak Tauco Lada Hitam:
3 paket tahu telor dihiris 1" lalu digoreng dlm minyak yg tenggelam hingga kekuningan, angkat, toskan dan ketepikan.

bahan A: 
3 biji bawang merah ( kzah gunakan 1 biji bawang besar sdg)
2 biji bawang putih
1 cm halia 
1 sudu makan lada kisar
bahan B:
2 sudu makan sos lada hitam 
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan tauco 
1 sudu makan gula
2 sudu besar air asam jawa
sedikit air

bahan C: 
1 biji tomato belah 6
1/2 biji bawang besar dihiris
1/2 biji lada benggala merah
1/2 biji lada benggala kuning
Panaskan minyak, tumis bahan A hingga naik minyak. 
Masukkan B. Bila kuah mendidih dan pekat sedikit, masukkan C. Kacau dan tutup sekejap. Rasa dan matikan api.