SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG
resepi: azizah@cutemamadelicacies
1 kg sotong kembang (2 ekor) dibersihkan, dipotong ikut suka, direbos dengan air mendidih secukupnya hingga empok lalu diangkat dan toskan.
25 gm asam jawa diramas dgn air menjadikan setengah cawan air asam
minyak utk menumis
bahan-bahan kisar halus:
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2" belacan (20 gm)
lada yang sudah kisar anggaran 250 gm
secukup rasa garam, gula ikut suka ( kzah gunakan 3 smkn gula pasir + 2 smkn gula tanjung)
dan perasa (optional)
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik baunya.
Masukkan gula lalu dikacau rata.
Masukkan sotong dan dimasak hingga pekat sedikit.
Masukkan garam, air asam, perasa dan dikacau rata.
Masak hingga kering sedikit.
**jika suka boleh masukkan kacang tanah yg sudah di sangar dan ditumbuk
No comments:
Post a Comment