Resepi lama ini tak lapuk dizaman.. sangat sedap..
Bantal Peluk Saloma
Bahan A:
200 gm mentega lembut (soft butter)
100 gm gula halus/gula icing (castor sugar)
Bahan B:
1 sudu kecil esen vanilla (1 tsp vanilla essence)
1 biji telur dipukul sekejap (1 egg )
Bahan C: diayak bersama (sieve the flour)
300gm - 400gm tepong gandum (flour)
50gm tepong jagung (cornflour)
1 biji kuning telur (egg yolk for coated)
Korma dibelah 2 dan dibuang biji (dates.. cut halves..throw the seeds)
Pukul bahan A hingga sebati.
(Beat ingredient A.)
Masukkan bahan B lalu digaul rata.
(Add in ingredient B)
Masukkan 300gm tepong gandum, uli hingga sebati.. ( add 300gm flour.. knead well)
Tambah lebihan tepong sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang bolih di kepal. (Add in the balance flour mix well.. knead till well blend)
Canai nipis potong 1 inci memanjang. Dipotong 4 persegi memanjang ikut size yg di perlukan..
Bakar dlm ketuhar 150 darjah selsius selama 15-20 minit.
Lamanya bakar sampai20 tahun
ReplyDeleteBismillah.Ye tk ye..bakar smpi 20 thn..jdi ape tu ???
ReplyDelete20thn eh... wah wahh
ReplyDeleteHahaha, tak sengaja lah typo...
ReplyDelete🤣🤣🤣Salah typo.. Dah betulkan
ReplyDelete