Saturday, February 8, 2020

NASI LEMAK PANDAN

 Nasi Lemak Pandan 
@cutemamadelicacies
1 kg beras basmati di cuci dan ditoskan 
5 helai daun pandan  ditumbuk, ambil airnya dan di masukkan dlm santan 
1500 ml santan dari 2 biji kelapa putih parut 

(kalau menggunakan santan kotak kita perlukan 3 kotak: bolih dikurangkan) 
1 batang serai yg kecil 
2 cm halia 
2 biji bawang putih 
4 biji bawang merah 

garam secukup rasa

garam secukup rasa

Serai, halia, bawang putih, bawang kecil dititik, dipecah-pecahkan dan diramas. 
Satukan bahan-bahan diramas dengan santan dan garam kedalam periok nasi. Gaul rata dan masak hingga naik wapnya. Kemudian masukkan beras yang ditoskan. Kacau rata. Masuklah sehingga nasinya tanak.

Bahan sampingan utk menghidangkan:
3 batang timun dikupas kulitnya dan dipotong serong 
Sambal tumis utk nasi lemak 
1 kg ikan selar kuning digoreng 
1 kg kepak ayam digoreng
250 gm ikan bilis dan segenggam kacang tanah digoreng 
Beberapa keping rempeyek atau keropok belinjau 
beberapa helai daun pisang
Cara menghidangkan: 
Alas pinggan dgn sehelai daun pisang. Ambil satu mangkuk nasi, letakkan ditengah- tengah pinggan. Aturkan dikelilingnya dengan sedikit sambal, seekor ikan goreng, sekeping ayam goreng,  ikan bilis, beberapa hirisan timun dan rempeyek atau keropok belinjau. Nasi ini cukup utk 10 orang. 
resepi dari: Buku Pesta Perut [hjh Zahara Sudi]

No comments:

Post a Comment