Wednesday, November 18, 2020

CARROT CAKE aka LONTONG GORENG


Spicy Fried Carrot Cake. Kek Lobak Putih Goreng.

Bahan2nya
1 paket (carrot cake segera) tepung lobak putih (di potong dadu)
10 ekor udang segar di bersih dan di buangkan kepala nya
1/2 kuib knorr ayam/ikan billis
1/2 biji bawang besar di potong dadu kecil
1 ulas bawang putih, di cincang halus
2 sudu besar cili kisar
2 tangkai, daun bawang di hiris2
1 sudu besar chye poh/sengkuang jeruk (kalau ada)
1 sudu besar bawang merah goreng
2 biji telur yang di pukul dulu
Garam dan gula secukup rasa
 1sudu besar kicap pekat manis
Minyak untuk menumis

Cara2nya
Panaskan minyak, masukan bawang besar dan bawang putih. Goreng hingga ia lembut, letakkan cili kisar, tumis hingga sebati. Tuangkan tepung lobak putih dan gaulkan rata2. Letakan garam dan gula sedikit bersama jeruk sengkuang. Kemudian letakan udang segar. Goreng udang supaya masak, tuangkan telur yang sudah di pukul kedalam kuali. Gaulkan rata2, biarkan telur nya masak bersama bahan2 lain. Sesudah itu letakan sedikit kicap pekat manis dan gualkan lagi. Tutupkan api dan taburkan dengan daun bawang dan bawang merah goreng. Sajikan panas2, Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment