Thursday, April 17, 2014

SUP TULANG MERAH / BONE STEAK

azizah@cutemamadelicacies

RESEPI BONE STEAK INI MEMANG SEDAP.. KAK ZAH SLALU GUNAKAN RESEI NI..
AIR REBUSAN YG PERTAMA SETELAH KLUAR MINYAK DAN BUIH NYA KAK ZAH BUANG.. BARU KAK ZAH MULAKAN CARA CARA SETERUSNYA UTK REBUS DAGING.. MAKLUM LAH, BAU KAMBING DAN MINYAK KAMBING KUAT SNGT.

SUP TULANG MERAH / BONE STEAK
SUMBER: MY OLD RESEPI BOOK
SOURCE: AZIZAH'S KITCHEN

Bahan bahannya:
1 kg tulang kambing dicuci bersih
6 ulas bawang putih dikisar halus*
10 cm  halia dikisar*
4 sudu makan rempah sup*
5 litre air
5 helai daun salam

*daging yg sudah dicuci bersih digaul dgn segengam tepung direndam 10 minit kemudian dibilas balik
*rebus tulang dulu selama 1 jam baru masukkan bahan [*] dan rebus lagi selama lebih kurang 3 jam



bahan tumis:

bahan A:
3 biji bawang besar / bawang jepun dipotong dadu
4 biji lada hijau dipotong bulat

bahan B:
3 sudu makan penuh rempah beefsteak

3 sudu makan kicap manis + masin
3 sudu makantomato sos
1sudu makan serbuk lada yang kasar
1 sudu makan gula
1 sudu teh warna oren [no;284] dibancuh dgn 1/2 gelas air rebusan daging
1 sudu teh perasa
100 gm minyak utk menumis

*panaskan minyak dan tumis bahan A.. bila layu masukkan bahan B..tumis hingga wangi
*masukkan bahan2 lain dan sedikit air..biar rata.. masukkan warna.
*tuangkan bahan tumis kedlm rebusan daging tadi..lalu masak lagi hingga mendidih

No comments:

Post a Comment