Friday, January 27, 2012

LAKSA SARAWAK

Laksa Sarawak.. terdapat banyak resepi di internet yg bolih dicoba, tapi sayangnya kebanyakkan resepi yg diajar menggunakan pes instant, disini tidak terdapat pes instant laksa sarawak, kzah pernah ke Johor dipasar raya terkemuka disana, namun hampa jua kerana tiada menjual pes laksa sarawak. lalu intai2 didapur myresepi, alangkah happynya dpt resepi pes laksa sarawak. 10q dayang.


Pes Laksa Sarawak
Resepi:  Dapurku Sayang disini

Bahan-bahan : anggaran 200 gm
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 10-12 tangkai cili kering*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 1 sk jintan putih
  • 3 biji buah keras*
  • 2-3 batang serai*
  • 1 inci belacan bakar*
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.

Laksa Sarawak (Resepi II)
bahan-bahan : 6-8 orang makan
  • 200 g pes atau perencah laksa (DJ guna pes laksa HJ Manan)
  • isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
  • 1/2 kilo  udang basah 
  • 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
  • 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 200-250 ml santan pekat
  • garam dan gula secukup rasa
  • taugeh (dicelur)
  • sedikit daun ketumbar (diracik)
  • limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
  1. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. 
  2. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  3. Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering. 
Resepi Sambal Udang Kering 
bahan-bahan :
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya 
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula
Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.

Saturday, January 21, 2012

KASWI NYONYA



Kaswi Nyony, sedap, lembut, kenyal itu yang dpt kzah katakan. Bagi kzah kuih ini manis sedikit, mugkin. Bagi sesiapa yg suka manis, bolih lah ikut sukatan gula yg diberikan diresepi ini. Resepi dari kfida@myresep.

KASWI NYONYA

azizah@cutemamadelicacies
Bahan A:
250 gm gula pasir
250 gm gula melaka
600 gm santan cair
1 sudu teh garam
2-4 daun pandan disimpul
*Semua bahan A didatukan dan dimasak hingga mendidih dan sejukkan.

Bahan B:
140 gm tepong beras
140 gm tepong ubi (tapioca flour)
55 gm tepong jagung
600 gm santan pekat
1 sudu teh air kapur pekat
1 sudu besar warna coklat
*Bahan B disatukan dlm sebuah mangkuk

-bahan A & B disatukan dan digaul rata dan di tapis.
-masak adunan hingga naik wap
- tuang adunan ke dlm loyang yg disapu minyak dan dipanaskan didlm kukusan.
-kukus selama 30-40 minit.
- sejukkan kuih kaswi dulu baru dipotong dan disajikan bersama kelapa parut putih.
Perhatian:
#2 biji kelapa diperah ambil 600 gm santan pekat dan 600 gm santan cair. *kzah gunakan 2 kotak santan kara.
Loyang 11" x 11"

Wednesday, January 18, 2012

KAMBING LAL / LAL MUTTON


Satu lagi resepi masakan India dari buku Lazatnya..Resepi of Love, Cosmopolitan Cuisine yg diberi nama Kambing Lal olih Mumtaj Begum.


KAMBING LAL (azizah@cutemamadelicacies)
1 kg daging kambing dipotong dadu
3 biji bawang besar, dihiris tipis
1 sudu makan pes bawang putih / halia
1 sudu makan pes tomato
1 biji tomato, di dadu
2 biji lada hijau belah 2 jangan putus
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan.lada serbuk
1 sudu teh serbuk garam masala
1 cawan daun pudina
Suku cawan santan pekat atau susu sejat
2 cawan air
5 biji buah pelaga
3 cm kayu manis
Minyak utk menumis
Garam secukupnya
Cara:
Panaskan minyak dalam periok. Tumis pelaga dan kayu manis sehingga wangi. Masukkan hirisan bawang dan tumis sehingga perang sedikit.
Tambahkan pula pes bawang putih / halia dan tumis sampai wangi selama 5 minit.
Masukkan tomato dan.lada hijau. Tumis hingga tomato hancur dan ladanya lembut.
Masukkan rempah serbuk serta daun pudina. Tuang satu cawan air. Gaul rata, tutup periuk, kecilkan api dan masak selama 15 minit.
Apabila masak dan minyak terpisah, besarkan sedkkit api dan masukkan kepingan daging. Goreng dan gaulkan sehingga daging bersalut dengan rempah selama 5 minit.
Tuangkan 2 cawan air dan tabur garam. Gaul, tutup periuk dan masak lagi dengan api sederhana sehingga daging empuk. Kacau setiap 5 hingga 10 minit. Akhir sekali tuang santan pekat atau susu sejat dan masak selama 15 minit lagi.
**Bolih dimasukkan kentang.. Di masukkan semasa menuang santan atau susu sejat.

In English
LAL MUTTON
1 kg mutton - cubes
3 large onion, sliced ​​thinly
1 tablespoon garlic / ginger paste
1 tablespoon tomato paste
1 tomato, diced
2 green chillies, halves and slit
2 tablespoons meat curry powder
1 tablespoon chilli powder
1 teaspoon garam masala powder
1 cup mint leaves
Quarter cup thick coconut milk or evaporated milk
2 cups water
5 cardamom
3 cm cinnamon stick
Oil for sauteing
salt to taste

Method to:
Heat oil, Saute cinnamon and cardamoms till fragrant. Add the sliced ​​onions and saute until light brown. once onion brown, Add the onion and  ginger paste. Saute until fragrant for about 5 minutes.
  Add green chillies and tomatoes. Fry till tomato pulp and green chillies soften. Add in the spice powder and mint leaves. Pour one cup of water. Mix well, cover pot, reduce heat and cook for 15 minutes.
When oil separate from spices, turn fire to medium. Add in mutton pieces, stir fry until meat mix well with spices for 5 minutes.
Pour 2 cups of water and sprinkle salt. Mix, cover the pan and cook over medium heat until meat is tender. Stir every 5 to 10 minutes. Finally pour the thick coconut milk or evaporated milk and cook for 15 minutes.

** For those who like potatoes, can add a few .. cut each potatoes into 4 and add them, together with coconut cream or evaporated milk.

Thursday, January 12, 2012

TEA FOR HEALTH


Azizah@cutemamadelicacies
Sources and photo: NEXT magazine
By AUDRINA GAN

Besides relaxing the mind and aiding digestion, frequent tea drinking is now associated with better cardiovascular health.
Let us find more reasons to enjoy our cuppa.
After water, tea is the most widely consumed beverage worldwide and there's even greater impetus to drink more of it now. Regular intake may reduce your risk of heart disease and stroke, according to recent research studies conducted by Professor Jonathan Hodgson of the University of Western Australia's School of Medicine and Pharmacology. Drinking at least 3 cups of tea p/day is associated with an 11% reduced risk of heart attack and 21% reduced risk of stroke.
What makes this simple and light beverage such a powerful health booster? The answer lies in the huge amounts of flavonoids found in tea. To optimise the realease of flavonoids, Dr Jane Rycroft, research director of Lipton Institute of Tea, recommends that we brew tea with hot water (about 80°C  to 90°) . "In general, the water temperature does not affect the stability of flavonoids" she says, adding there's no evidence that suggests organically grown tea has better health benefits.
The effect of tea on our well-being was already recognised 5000 years ago and it was used as a treatment for infectious diseases, colds, and also as an aid to digestive and nervous systems. Among the different types of tea, the health benefits of green tea are most notable and reported in numerous research papers. Green tea was found to lower the risk of cancer, infective intestine diseases and liver infections. It also helps to lower cholesterol and assists with weight loss.
But both Professor Hodgson and Dr Rycrofts say drinking black tea is just as beneficial. Tha total flavonoid content in black tea is similar, however they contain different types of flavonoids.
Even without its health powerhouse status, drinking tea plays a central part in our lives, with million of people enjoying their tea on a daily basis. Introduced into rhe West some 400 years ago, tea which originates in China has exertd a profound influence on societies and cultures around the world. There are unique tea ceremonies in various cultures and many parts of the world have social etiquettes on how, when and where to drink it. Confused by the deluge of information about tea? We debunk the myths.
-----------------------------------------------------

Tea revelations
Myth: Consumption of caffeinated beverages will result in a greater loss of volume od urine than the volume of water.
Fact: Caffeine intakes of 38- 400mg / day or the equivalent of 1-8 cups of tea are acceptable.
------------------------------
------------
Myth: Tea affects iron status.
Fact: Drinking does not adversely affect iron status in healty individuals with no risk of iron deficiency. Those at risk are reccommended to drink tea away from mealtimes.
------------------------------
------------
Myth: Tea losses its benefits if you add milk and sugar.
Fact: Studies show topping up with milk does not affect flavonoid bioavailability but may delay uptake, and add fat. Sugar in tea does not influence absorption of flavonoids, but would increase its calorie content and thus present a risk for dental health.
------------------------------
-----------
Myth: Drinking tea is bad for the teeth.
Fact: The flavonoids can stain teeth over time, but goid oral hygiene can help to minimise this. Tea is also a good source of floride and could be beneficial for teeth.


** Apart from being potent antioxidants, flavonoids increase the production of an important chemical in the inner lining of our blood vessels. This chemical, nitric oxide, in turn works to relax the arteries, thus improving blood flow, explains Professor Hodgson.

Tuesday, January 10, 2012

MASAKLAH HIDANGAN SIHAT


MASAKLAH HIDANGAN SIHAT



ANDA sering mendengar nasihat tentang makanan sihat. Lazimnya, ia dikaitkan dengan makanan siap segera. Bagaimanapun anda juga perlu tahu bagaimana hendak memasak sendiri makanan anda agar menjadi makanan yang baik untuk kesihatan. Berikut ialah sedikit panduan:



  • Apabila anda membeli bahan-bahan atau ramuan masakan seperti kicap, sos tomato, susu, minyak masak dan sebagainya, pilihlah yang ada logo piramid Healthier Choice daripada Lembaga Penggalak Kesihatan.



  • Tambahkan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam masakan dan makanan anda. Warna sayur-sayuran dan buah-buahan itu bukan saja menjadikan makanan anda lebih menarik, malah ia adalah lambang khasiat di dalamnya.


  • Gunakan herba dan rempah ratus untuk menyedapkan lagi masakan anda. Dengan ini, anda tidak perlu menggunakan terlalu banyak garam, sos dan bahan perasa. Antara herba dan rempah ratus tersebut ialah bawang putih, bawang merah, halia, tulang ayam, tangkai cendawan, kacang soya dan kacang tanah. Semuanya ini boleh dijadikan stok.


  • Apabila memasak, gunakan kuali antilekat agar anda tidak perlukan banyak minyak.


  • Celur sayur-sayuran antara satu dengan dua minit, kemudian masukkan ke dalam air sejuk sebelum menumis. Tujuannya agar sayur-sayuran tidak perlu ditumis terlalu lama hingga hilang khasiatnya.


  • Gunakan kaedah memasak yang lebih baik untuk kesihatan seperti rebus, kukus, tumis (agar tidak perlu menggunakan banyak minyak) dan panggang.


  • Masak masakan secara goreng terendam hanya dua kali seminggu.


  • Layukan sayur-sayuran dalam stok ayam buatan sendiri dan bukan dalam minyak. Nota: Panduan ini dipetik daripada risalah 'Healthy Cooking Tips from Domestic Helpers' yang disiapkan oleh Lembaga Penggalak Kesihatan.

  • Sunday, January 8, 2012

    NASI MENTEGA SAYURAN


     NASI MENTEGA SAYURAN, hasil dari dapur kzah, nasi ini  seakan akan nasi minyak menggunakan sayur campuran. Nasi ini tidak muak, enak dimakan begitu saja atau beraneka lauk kesukaan. resepi nya seperti berikut..

    NASI MENTEGA SAYURAN
    azizah@cutemamadelicacies 
    bahan-nya:
    4 sudu makan minyak jagung 
    3 sudu makan mentega 
    3 helai daun pandan disiat dan disimpul
    200 ml susu cair ( bolih lebihkan jika suka lebih lemak)
    1 kg beras basmati dicuci, direndam 20-30 minit baru ditoskan
    Air ikut sukatan beras 
    2 kuib perasa ayam maggi / knor
    garam secukup rasa


    Bahan A;
    3 cm kayu manis
    1 kuntum lawang 
    5 pelaga 


    Bahan B: dihiris
    5 bawang merah 
    4 bawang putih 
    3 cm halia


    *Panaskan minyak dalam rice cooker dan tumis A&B, dan daun pandan.
    * Tumis hingga wangi.
    *Masukkan air, susu dan perasa dan juga kuib ayam. Biarkan hingga mendidih.
    *Masukkan beras dan tutup periok. Biarkan ia masak dlm periok nasi.

    English Version
    BUTTER RICE VEGETABLES, from my kitchen, the recipe as follows ..
    BUTTER RICE VEGETABLES
    azizah @ cutemamadelicacies
    ingredients:
    4 tablespoons corn oil
    3 tablespoons butter
    3 pandan leaves shredded and tied
    200 ml evaporated milk ( may add more) 

    1 kg basmati rice, washed, soaked 20-30 minutes then drained
    Water per measure of rice 

    2 chicken flavor cuib MAGGI / KNORR
    salt to taste
     

    Ingredient A;
    3 cm cinnamon
    1 star anise
    5 cardamom

     
    Ingredient B: sliced
    5 shallots
    4 garlic
    3 cm ginger

    * Heat oil and butter in a rice cooker and fry the A &, B, and pandan leaves.
    * Stir-fry until fragrant.
    * Add water, milk and seasonings and chicken kuib. Allow it to boil.
    * Add rice and cover the pot. Leave to cook rice in rice cooker as normal.

    Friday, January 6, 2012

    AYAM MASAK MAGHRIBI


    AYAM MASAK MAGHRIBI (MAGHRIBI STYLE CHICKEN)
    satu lagi resepi olih puan Mumtaz Begum 
    dari rancangan radio Pesta Perut.. Resepi ni 
    sangat-sangat di syorkan utk mencoba. SEDAP.

    1 ekor ayam, potong 14
    10 lada merah
    1 btg serai,bahagian putihnya
    1 hiris lengkuas
    3 biji bawang besar,dihiris halus 
    1 sudu teh pes halia 
    1 sudu kecil pes bawang putih
    2 biji tomato, didadu
    2 sudu makan rempah kari daging
    1 sudu makan rempah beriani
    1 sudu makan serbuk lada putih
    1 sudu teh serbuk jintan putih
    5 biji buah pelaga
    1 jari kayu manis 
    5 s/makan tairu atau santan pekat
    2 cawan air
    2 sudu teh garam
    ½ cawan minyak untuk menumis
    ½ cawan daun pudina, dihiris


    Cara Cara
    Kepingan ayam dilumur dengan 
    serbuk kunyit dan garam, lalu 
    diperap sebentar.

    Panaskan 1-2 sudu makan minyak didalam kuali, dan goreng lembab kepingan ayam untuk mematikan darahnya. Alihkan kemangkuk dan ketepikan.

    Panaskan lagi lebihan minyak dan 

    tumis kayu manis dan buah pelaga sehingga meletup-letup. Masukkan hirisan bawang dan goreng sehingga garing. Masukkan bahan-bahan kisar, tomato, beserta pes halia dan pes bawang putih.Masak selama 10 minit.

    Setelah 10 minit, masukkan semua rempah serbuk, dan 1 cawan air. 
    Gaul rata. Tutup kuali dan renihkan selama 10 minit. Setelah itu, buka 
    tutup kuali, masak lagi selama 5 minit, kemudian barulah ditabur garam dan 
    1 lagi cawan air. Gaul rata, tutup semula kuali, dan biarkan sehingga mendidih. Setelah mendidih, kecilkan api,dan masak lagi sehingga kuahnya pekat sedikit. Gaul setiap 10 minit. Masukkan santan atau tairu,dan gaul sampai rata. Masak lagi selama 10 minit, sambil dikacau setiap 
    beberapa minit.
    Barulah dimasukkan kepingan ayam, gaul lagi sampai rata, dan masak sehingga ayam empuk dan bergaul 

    rata dengan kuahnya. Matikan api.
    Akhir sekali tabur hirisan daun pudina.

    Enak dimakan dengan sebarang jenis nasi atau roti

    MOROCCO STYLE CHICKEN
    Ingredients:
    1 chicken, cut into 14
    10 red pepper
    1 stalk lemongrass, white part
    1 slice ginger
    3 large onion, finely sliced
    1 tablespoon ginger paste and garlic paste
    2 tomatoes, diced
    2 tablespoons of meat curry powder
    1 tablespoon spice briyani powder
    1 tablespoon white pepper powder
    1 teaspoon ground cumin
    5 cardamom seeds
    1 cinnamon stick finger
    5 tablespoons yogurt or thick coconut milk
    2 cups water
    2 teaspoons salt
    ½ cup oil for sauteing
    ½ cup mint leaves, chopped

     
    method:
    Marinate chicken with turmeric powder and salt.

    Heat 1-2 tablespoons oil in wok and fry the chicken pieces for a short while. and put aside.

    Heat oil and saute the cinnamon and cardamom until popping. Add the sliced ​​onions and fry until crisp. Add the ground ingredients, tomato paste along with ginger and garlic paste. Cook for 10 minutes.

    After 10 minutes, add all spices (powder), and 1 cup of water. Mix well. Close the pan and let it cook for 10 minutes. After that, open the pan cover, and cook for further 5 minutes, then sprinkled salt and 1 more cup of water. Mix well, cover the pan, and allow to boil. Once boiling, reduce heat, and cook until sauce thickens slightly. Mix every 10 minutes. Add coconut milk or yogurt, and mix until smooth. Cook for about 10 minutes, stirred every few minutes.
    Then add in the chicken, mix again until smooth, and cook until soft and chicken with gravy well blend. Turn off heat.
    Finally, sprinkle shredded mint leaves.

    Delicious eaten with any type of rice or bread

    Thursday, January 5, 2012

    TERUNG BAKAR & AIR ASAM

    Terung Bakar & Air Asam

    by: azizah@cutemamadelicacies
    Bahan2 utk Terung Bakar-Ingredients for grilled brinjal:-
    3 biji terung - belah 2-( 3 brinjal cut to halves)
    sedikit garam-(some salt)
    sedikit minyak masak @ minyak jagung-( some oil@corn oil)

    Cara2Method:-
    Gaul terung dengan sedikit minyak masak @ minyak jagung. grill seketika atas stove atau bolehlah masukkan dalam oven n bakar sekejap. lepas empuk tu, ketepikan seketika.-(Mix brinjal with oil and salt. grill for a while on stove or in oven.)


    Bahan2 utk Air Asam-(Ingredients for Asam sauce)
    10 biji cili padi-( bird eyes chillies)
    2 inci belacan bakar-(grilled dried shrimp paste)
    1 biji bawang besar-( large onion)
    Asam jawa sebesar duit 50 sen-( tamarind pulp size of 50 cents coin)
    1/2 cawan air masak-(cup warm water)
    salt & gula -(salt & sugar)

    Cara2Method:-
    Tumbuk c@ kisar kering cili padi dengan belacan bakar. Kemudian, masukkan gula & garam secukup rasa, tumbuk lagi. Cairkan asam jawa dengan air masak,toskan bijinya dan masukkan dalam cili & belacan yag dah ditumbuk tadi. Tambahkan sedikit demi sedikit air jika terlalu pekat. rasa & tambah ape yg kurang..-(Ground dried chillies together with belacan. Add in salt and sugar to taste and ground again. Mix tamarind pulp with warm water and discard the seeds. Add grounded mixture and mix well.)

    Fish