| MASAKLAH HIDANGAN SIHAT | 
 ANDA sering mendengar nasihat tentang makanan sihat. Lazimnya, ia dikaitkan dengan makanan siap segera. Bagaimanapun anda juga perlu tahu bagaimana hendak memasak sendiri makanan anda agar menjadi makanan yang baik untuk kesihatan. Berikut ialah sedikit panduan:  
Apabila  anda membeli bahan-bahan atau ramuan masakan seperti kicap, sos tomato,  susu, minyak masak dan sebagainya, pilihlah yang ada logo piramid  Healthier Choice daripada Lembaga Penggalak Kesihatan.     
Tambahkan  sayur-sayuran dan buah-buahan dalam masakan dan makanan anda. Warna  sayur-sayuran dan buah-buahan itu bukan saja menjadikan makanan anda  lebih menarik, malah ia adalah lambang khasiat di dalamnya.     
Gunakan  herba dan rempah ratus untuk menyedapkan lagi masakan anda. Dengan ini,  anda tidak perlu menggunakan terlalu banyak garam, sos dan bahan  perasa.   Antara  herba dan rempah ratus tersebut ialah bawang putih, bawang merah,  halia, tulang ayam, tangkai cendawan, kacang soya dan kacang tanah.  Semuanya ini boleh dijadikan stok.   
Apabila memasak, gunakan kuali antilekat agar anda tidak perlukan banyak minyak.     
Celur  sayur-sayuran antara satu dengan dua minit, kemudian masukkan ke dalam  air sejuk sebelum menumis. Tujuannya agar sayur-sayuran tidak perlu  ditumis terlalu lama hingga hilang khasiatnya.     
Gunakan  kaedah memasak yang lebih baik untuk kesihatan seperti rebus, kukus,  tumis (agar tidak perlu menggunakan banyak minyak) dan panggang.     
Masak masakan secara goreng terendam hanya dua kali seminggu.     
Layukan sayur-sayuran dalam stok ayam buatan sendiri dan bukan dalam minyak.   Nota:  Panduan ini dipetik daripada risalah 'Healthy Cooking Tips from  Domestic Helpers' yang disiapkan oleh Lembaga Penggalak Kesihatan. 

 
 
No comments:
Post a Comment