Resepi Mi yang mudah dimasak dan sedap dimakan. bebola daging kzah beli yang instant..tu yang dikatakan mudah dimasak.
MI BAKSO (Aziza's Kitchen@cutemamadelicacies)
resepi : buku masak Mintak Ampun Sedapnya
oleh: Hjh Saodah Mohd Salleh
bahan:
500 gm mihun atau mi kuning yang kerinting
1 kg bebola daging (beef ball) dicelor sebentar
4 biji bawag putih dicincang halus
4 biji bawang merah dicincang halus
sedikit hirisan daun sop dan daun bawang utk tabur
1/2 cawan bawang goreng
500 gm sawi dicuci dan dipotong sejari panjang
1kuib pati ikan bilis
1 kuib pati daging
1 sudu teh lada putih
3 mangkuk air
1/4 sudu teh gula pasir
garam secukup rasa
bahan sambal kicap:dikisar halus
segengam lada padi
2 biji bawang putih
1/2 cawan kicap manis
garam dan gula secukup rasa
sedikit air masak putih
Cara: Mi direbus dgn air dan sedikit minyak sehingga lembut. Kemudian tos dan digaul dgn sedikit lagi minyak supaya tidak melekat. Sawi dicelor dan ditoskan. Ketepikan kedua-dua bahan ini.
Didlm periok yg lain, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Tuang 3 mangkuk air, kuib ikan, kuib daging, garam, gula. Jika airnya kurang. tambah. Masak sehingga mendidih. Setelah itu, masukkan pula bebola daging. Biarkan mendidih lagi. Baru matikan api.
Cara Menghidang: Masukkan Mi kedlm mangkuk. Hias sawi diatasnya. Tuang secukup sup serta bebola daging. Taburkan dgn hirisan daun sup/bawang serta bawang goreng. Enak sekali dilawankan dgn sambal kicap.
No comments:
Post a Comment