Saturday, August 12, 2017
Ketam Black Pepper
BLACK PEPPER CRAB
Cutemama delicacies Kitchen
azizahsulaiman
2 kg Ketam yg besar di bersihkan, goreng minyak tenggelam selama 3-4 minit hingga ketam merah, angkat dan toskan minyak.
Bahan A:
3 sudu makan mentega/ marjerin
Sedikit minyak masak
Bahan B:
2 biji bawang besar-potong dadu
7 biji bawang putih di cincang halus
Bahan C:
3 sudu mkn lada hitam biji ditumbuk kasar Dan disangar
1 sudu makan lada putih biji ditumbuk kasar di sangar
6 biji lada padi dipotong bulat
3/4 cawan daun Kari
Bahan D:
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan kicap pekat
2-3 sudu makan kicap cair
Sedikit air dlm 2 cawan
Gula secukup rasa
Bahan E: dibancuh
2 sudu makan tepong jagung + 1/2 cawan air
Panaskan didalam kuali bahan A.
Tumis bahan B hingga naik bau.
Masukkan bahan C, gaul rata.
Tuangkan bahan D, kacau rata tabur sedikit gula.
Masukkan ketam, gaul dan balik-balikkan supaya rempahnya rata dan meresap. Kemudian tutup kuali.
Biarkan sehingga ketam masak dan berubah warna. Apabila kuahnya hampir pekat, Masukkan bahan E dan Kacau rata hingga kuahnya pekat. Matikan api dan angkat.
Enak dimakan dengan nasi atau roti Perancis atau diratah begitu saja.
*Ketam bolih terus dimasukkan atau digoreng terlebih dulu.
Selamat mencoba.. Simple n Sedap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment