Saturday, November 1, 2014

Ayam Masak Merah


Ayam masak merah
Buku: 400 resepi terbaik Chef Wan
tried & tested: Azizah's Kitchen

bahan-bahan:
1 ekor ayam anggaran 1.5 kg dibersihkan dan potong 8
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam..dilebihkan lagi utk gaul dgm ayam
250 ml minyak masak
125 ml sos tomato
70 g kacang pea (tak tarok)
1 biji bawang besar dihiris
Gula secukup rasa
Bijan (tak letak)
Daun Pudina



Bahan Pes Rempah
3 sudu makan lada kisar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih


*Satukan bahan pes rempah dan kisar hingga halus.
*Sapukan ayam dgn serbuk kunyit dan sedikit garam.
*Panaskan minyak dan goreng hingga perang keemasan. Angkat dan tuskan.
*Ambil 5 sudukan minyak tadi dan selebihnya buang. Tumis pes rempah hingga naik bau.
*Masukkan ayam dan sos tomato dam masak beberapa minit.
*Masukkan kacang pea dan bawang besar.Perisa dgn garam dan gula. Taburkan bijan dan daun pudina. Siap utk di Hidang

No comments:

Post a Comment