Saturday, November 1, 2014
IKAN KASTURI
IKAN KASTURI
Buku: 400 resepi terbaik Chef Wan
tried and tested: Azizah's kitchen
Bahan2 nya:
2 sudu mkn minyak masak.. di tambahkan utk menggoreng
1 ekor ikan bawal hitam seberat 500g dibersihkan dan digaul dgn sedikit serbuk kunyit
500 ml santan diperah daripada 1 biji kelapa parut dan dicampur 500ml air
2 batang serai diketuk
4 biji belimbing buluh dibelah 2
3 helai daun limau purut
4 biji limau kasturi diambil jus nya
gula secukup rasa
Bahan Pes Rempah:
6 biji bawang merah
8 biji lada merah dibuang biji
4 biji lada padi dibuang biji
1.5 inci kunyit hidup
1.5 halia
2 ulas bawang putih
Penyediaan:
*satukan dan kisar kesemua bahan pes hingga halus. Ketepikan
*Goreng ikan sehingga masak. Angkat dan ketepikan
*Panaskan 2 sudu makan minyak dlm kuali dan tumis bahan kisar segingga naik bau.
*masukkan santan kelapa, serai, belimbing buluh, daun limau purut dan jus limau kasturi. Perasa dgn gula.
*angkat dan hias dgn cita rasa sendiri bersama nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment