Thursday, December 22, 2011

SAMBAL KENTANG IKAN BILIS

In English & Malay
Resepi sangat mudah tapi tetap membuka selera. Di ratah begitu saja atau dibuat lauk sampingan. Jika suka bolih ditambah kacang.


azizah@cutemamadelicacies
Sambal kentang ikan bilis
6 biji kentang
200 gm ikan bilis yg sudah dibuang kotoran dan dibelah 2.
2-3 sudu makan madu
3 sudu makan sos tiram
1 biji bawang besar ditumbuk
3 biji bawang putih ditumbuk
5-6 sudu makan lada sudah kisar
Garam
Minyak
Kentang dikupas kulit dan dipotong baji (wedge). Digoreng keemasan dan diketepikan.
Ikan bilis dicuci ditoskan lalu ditekap atas kitchen paper towel. Digoreng garing dan diketepikan.
Tumis bawang dan bawang putih yang sudah ditumbuk tadi hingga wangi. Masukkan lada yg sudah kisar dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
Masokkan sos tiram dan madu serta garam.
Masukkan kentang dan ikan bilis yg sudah digoreng terlebih dulu.
Siap utk dihidangkan.


azizah@cutemamadelicacies
Potato  Anchovy Sauce
6 potatoes
200 gm dried anchovies clean dirt.
2-3 tablespoons honey
3 tablespoons oyster sauce
1 large onion, ground
3 cloves garlic, ground
5-6 tablespoons of ground chilli paste
salt
oil
 Peeled potato skin and cut a wedge. Fried golden and set aside.
Anchovies washed and drained on kitchen paper towel. Fried crispy and set aside.
Saute onion and garlic that have been pounded until fragrant. Add chilli paste and fry again till fragrant and oil burst.
Add oyster sauce , honey  and salt.
Add the fried potatoes and fried anchovies.
Ready for serving.

No comments:

Post a Comment