Sunday, October 23, 2011

NASI LEMAK UTARA / Coconut rice milk northern style


Resepi ini kzah ambil dari buku "MALAY HERITAGE CUISINE" oleh chef Ismail, dalam bahasa English, kzah translate dalam melayu.. betul ke tidak my translation ni..Nasi lemak ini lain dari nasi lemak yang selalu kita makan, ia menggunakan halba.. pada resepi ni ada gunakan lada hitam,. tapi Kzah tidak letak kerana pada kzah, kita makan nasi ni dgn sambal so da terasa lah pedasnya.

Nasi Lemak Utara
Resipi oleh: chef Ismail

Azizah @ cutemamadelicacies
bahan:
1 kg beras dicuci dan toskan
200 ml santan diekstrak dari 1 kelapa parut ( Kzah gunakan KARA
1,3 ltr air
4 cm halia .. dikupas dan dihiris
2 batang serai .. titik
2 daun pandan .. diikat
3 bawang putih .. kupas kulit dan hiris
5 bawang merah (bawang kecil) .. dikupas dan dihiris
1 sudu besar halba
1 sudu besar lada hitam (Kzah tidak gunakan))
1 / 2 sudu kecil garam

Masukkan beras, santan, air, halia, daun pandan, bawang putih, bawang merah, Halba, (lada hitam) dan garam dalam periuk nasi elektrik. Kacau hingga rata, hidupkan periuk nasi dan masak hingga seperti biasa.

Utk resepi kangkung goreng klik disini
Resepi Sambal Udang klik disini

* nasi ini boleh dimakan dengan: telur rebus, kacang tanah goreng, ikan bilis kering goreng, sambal udang, sambal sotong, kangkong goreng dan lain2.


Coconut rice milk northern style
Recipe by: chef Ismail
azizah@cutemamadelicacies
Ingredient:
1 kg rice..washed and drain
200 ml coconut cream, extracted from 1 grated skinned coconut
1.3 ltr water
4 cm knob ginger..peeled and sliced
2 stalk lemon grass..bruised
2 screwpine leaf..knotted
3 garlic.. peel and slice
5 shallots.. peeled and sliced
1 tablespoon fenugreek seeds
1 tablespoon black peppercorn (i did'nt use)
1/2 tsp salt
Place rice, coconut cream, water, ginger, screwpine leaf, garlic, shallots, fenugreek seeds, black pepper and salt in an electric rice cooker. Stir well, switch on the rice cooker and cook till done. Fluff the rice before serving.
*this rice may be served with the accompaniments: boiled egg, fried peanuts ( ground nuts), fried dried anchovies, prawn sambal, squid sambal and fried water convolvulus (kangkong).

Click here for fried kangkung and for Prawn sambal pls click here

1 comment:

  1. Hi Azizah, terima kasih atas kunjungan anda, I follow you back.
    Pasal tepung green bean flour, maybe you can try hoen kwee flour.
    Nasi lemak utara ni, guna banyak bahan yea, mesti sedap bau aromanya.

    ReplyDelete