Tuesday, October 25, 2011

KANGKONG GORENG BELACAN


Recipe in Malay / English
azizah@cutemamadelicacies

Kangkong Goreng Belacan
Sayur goreng yang mudah, murah dan berkhasiat. Ini lah hidangan kangkong belacan yang enak dan mudah cara menghasilkan nya.

Bahan bahan:
1 kg kangkong
1 canca besar minyak
3/4 camca teh garam
1 camca teh asam jawa diramas dgn 1 camca air jadikan air asam
2 canca teh kicap cair

bahan tumis:
25 gm (1/4 cawan) bawang merah dicincang
1 ulas bawang putih
1 camca besar tauco
1/2 camca teh belacan
3 batang lada merah dibuang biji
2 camca besar air

Caranya:
Cuci kangkong dan kerat2 sepanjang 5 cm. Batang yang tebal hendaklah dipotong 2.
Kisar halus kesemua bahan tumis.
Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bahan kisar hingga naik baunya.
Masukkan kangkong, garam, air, air asam dan kicap.
 Masak selama 2 minit hingga kangkong lembut.
Jangan terlalu lama kerana sayur akan lodoh.


Ingredient:
1 kg Kangkung
 1 tbsp oil
3 / 4 teaspoon salt
1 teaspoon tamarind add ​​with 1 tablespoon water to extrac the juice
2 teasp light soy sauce


stir-fry ingredients:
25 gm (1 / 4 cup) chopped onion
1 clove garlic
1 tbsp tauco
1 / 2 teaspoon shrimp paste
3 stalks of red pepper seeds removed
2 tablespoons water


Here's how:
Wash Water Spinach cut 5 cm length. Thick stems should be cut 2.
 Ground finely all the stir fry ingredient.
Heat oil in a wok and fry ground ingredients until fragrant.
 Add Water Spinach, salt, water, tamarind juice and soy sauce.
  Cook for 2 minutes until soft Water Spinach.
Do not  cook be too long

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget