Monday, October 3, 2011

KALIO UDANG

Sumber resepi lupa la dari mana.. yang pasti resepi ini dah lama dalam simpanan kak za. Sering masak utk tamu dan juga keluarga. Simple, bahan tak begitu banyak dan juga tidak perlu menumis.

KALIO UDANG
5 ekor udang galah ( sederhana besarnya)
1 biji kelapa diambil 2 cawan santan
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit size sederhana
1 batang serai dititik
1/2 inci lengkuas dititik
Garam

Bahan kisar:
10-12 batang lada merah
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup

*Udang dibersihkan
*Masukkan bahan- bahan kisar dalam periok bersama santan.
*Masukkan serai, lengkuas, daun kunyit dan daun limau.
*Biarkan memdidih dan kuah pekat baru masukkan udang.
*Masak hingga mendidih sekali lagi dan udangnya masak barulah diangkat.

Resepi from my dusty collection.


Kalio Lobster
5 lobster (medium size)
1 coconut..squeez take 2 cup coconut milk
3 kaffir lime leaves
1 medium size yellow leaves (tumeric leaves)
1 stalk lemongrass -crush
1 / 2 inch ginger crush
salt

Ground items:
10-12 stem red chilli
8 shallots
6 cloves garlic
2 cm ginger
2 cm turmeric

* Shrimp cleaned
* Add ground ingredients in pot with coconut milk.
* Add lemon grass, galangal, turmeric leaf and lime leaves.
* Let it boil and gravy thickens add the prawns.
* Bring to boil again and
prawn cook then off fire.

No comments:

Post a Comment