Sunday, August 14, 2011

RENDANG CILI PADI

Compose

Rendang is a dish using chicken, beef, mutton or even seafood slow cooked with dried/fresh chili, onion, ginger, galangal, lemon grass, fragrant leaves in coconut milk until the the liquid is dried up and the meat tender.


Rendang Cili Padi
2 kg daging lembu yg berurat dipotong 2 cm tebal
20 btg lada padi ( ikut suka)

bahan-bahan dikisar halus:
20 btg lada kering
3 btg serai
8 biji bawang putih
3 biji bawang besar

1 ibu jari lengkuas dititek
2 biji kelapa parut dijadikan 1.5 litre santan
Setengah biji kelapa dibuat kerisik
1 helai daun kunyit
3 helai daun salam
2 helai daun limau purut
1 keping asam glugor yg kecil
Gula tanjung/ melaka secukupnya
Garam

Masukkan semua kedalam periok kecuali lada padi, garam, gula.
Masak dgn api sederhana, kacau dulu beberapa minit agar santan nya tidak pecah. Masukkan sedikit dulu garam. Biarkan ia mendidih.
Kacau selalu agar dasarnya tidak hangus. Jika sambalnya memekat dan dagingnya masih liat, tambah lagi air dan rebus hingga daging empok. Jika sudah rasa masamnya, keluatkan asam keping. Tambah lagi garam dan masukkan sedikit dulu gula. Masukkan cili padi. Apabila daging hampir lembut dan kuahnya pun harus pekat. Rasa dan tambah gula dan garam jika kurang. Enak dimakan dgn lontong, ketupat, nasi dan roti.
Selamat mencoba..

No comments:

Post a Comment