Azizah Sulaiman Kitchen
Acar Nanas Mangga
Acar ni memang sedap, rasa manis, rasa masa, dan sedikit pedas..
1 biji nanas yg muda dipotong ½ inci dihiris kasar
3 biji mangga yg muda dikupas kulit dan dihiris kasar
100 gm gula tanjung
150 gm gula pasir
4 sudu makan cuka or 1 lemon
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
50 gm air jika perlu
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil halia kisar
6 tangkai lada merah dikisar
3 sudu makan lada boh
1 sudu kecil bawang putih kisar
100 ml minyak buat tumis
Sedikit bijan disangar
** 1 sudu kecil serbuk kunyit dan 1 biji limau nipis di buat dibuat rendam nanas
- Nanas dan mangga dicuci dan toskan airnya
- Panas minyak tumis halia sebentar..masukkan biji sawi, bawang putih..tumis terus hingga naik baunya
- Masukkan kunyit, lada merah, lada boh, tumis hingga garing
- Masukkan kedua2 gula dan sedikit air dan tunggu sebentar
- Masukkan cuka, garam dan dikacau rata dan masak hingga pekat
- Matikan api dan tunggu 10 minit
- Masukkan nanas dan mangga..tabur dgn bijan yg disangar
No comments:
Post a Comment