This noodle... just nice, terasa sedikit masamnya, pedas, combinasi kicap manis dan kicap masin is just right adding more flavour to this noodle.. Cobala, Sedap.
Bahan:-
- 5 bungkus mee maggie yg kosong (yg tiada rempah) - dipatah2kan sedikit direndam dgn air sejuk sebentar
- 200 gm daging - dihiris halus dan basuh bersih.
- 12 - 15 ekor udang - dibersihkan
- 4-6 biji cili merah - dikisar
- 6 ulas bawang merah - dikisar
- 4 ulas bawang putih - kisar
- 3 sudu besar tomato puree
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 biji tomato - didadu
- 1 kiub pati lembu / ayam
- 1 batang lobak merah - dipotong batang mancis
- 1 ikat sawi - dipotong-potong
- 2 mug air
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan tumis hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan daging, perlahankan api dan kacau hingga daging 3/4 masak.
- Masukkan cili kisar, sos tomato, tomato puree, kicap dan kiub pati lembu. Kacau rata dan sebati.
- Masukkan udang, lobak merah dan batang sawi. Kacau.
- Masukkan air dan garam. Biar didih sekejap.
- Masukkan maggie dan tomato dadu, kacau balik rata-rata hingga nampak kembang dan lembut sikit.
- Masukkan sayur sawi dan kacau lagi hingga maggie nampak kering dan sebati dengan bahan lain.
- Setelah sebati dan maggie lembut. Tutup api dan hidangkan dengan cili jeruk/perahan limau nipis.
No comments:
Post a Comment