Friday, October 21, 2011

ROTI ARAB



Kak Zah buat setengah adunan, dpt 12 bebola. Kak za perap lebih dari 1 jam kerana tunggu anak2 dan hubby balik baru kak za goreng. Kak Zah bimbang juga takut2 tak gelembung kerana simpan lama, Alhamdulillah, gelembung tembam jadinya. Roti Arab ini kita makan dgn Kari versi cutemama. SEDAP. Tinjau rumah Home creation tergerak hati nak mencoba. Terima kasih Sofinar dan  Roz..

Click di sini untuk link ke Kari Ayam.

ROTI ARAB
by: azizah@cutemamadelicacies
oleh:sofinar@myresipi.com
sumber:  Roz@HomeKreation

 Bahan-bahan ( 10 org makan )

2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yeast
500g tepong gandum

Cara-cara

Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
Tepung di gaul dengan yeast
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
Perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging





INGREDIENTS:
2 tablespoon Butter
2 tablespoon Oil
2 tablespoon Sugar
300 ml Warm Water
6 gm Instant Yeast
500 gm Flour

METHOD:
 Mix butter, oil, sugar & warm water.
 Add Flour that had been mix with yeast earlier
 Mix all and knead until smooth.
 Leave dough to rest in a covered bowl for 1 hour.
 Knead the dough  divide into 18 balls (depend on the size you want)
 Roll each flat for about 0.4 cm thick on the plastic
 Deep fry the dough in hot oil until puffed up.
Served with curry / sambal  etc..  for Curry resepi pls click here



2 comments:

  1. Salam Zah, amboi sedap dan gebu roti tu, buat kak lapar aje. Thanks singgah blog akak, boleh link, silakan.....


    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Thanks for dropping by dear.. Salam perkenalan..terima kasih kerana izinkan zah link to your blog.. hehe memang gebu dan tembam, makan 1 keping da kenyang

    ReplyDelete

Fish