Friday, August 4, 2017

Lontong Sayur Lodeh


Lontong Sayur Lodeh
Sumber: Resepi terbaik Chef Wan

Bahan Rempah:
10 biji bawang merah kupas kulitnya (shallots)
2 batang serai diketuk (lemon grass)
1/2 inci lengkuas dikupas kulitnya
1/2 inci halia kupas kulit nya (ginger)
8 biji buah keras (candle nuts)
10 biji lada merah dibuang biji
1/2 inci halia dikupas kulitnya
1 sudu makan serbuk kunyit
2 sudu makan belacan
4 biji bawang putih dikupas kulitnya
60 gm Udang kering di rendam dan tuskan

Bahan lain:
1 liter santan di perah daripada 1 biji kelapa parut
dan dicampurkan dengan 1 liter air
10 urat kacang panjang, potong 2 inci
3 keping tahu di potong dan di goreng
4 keping tempe, goreng dan dipotong
150 gm kobis, potong nipis
1 biji terung potong panjang 2 inci (optional)
1/2  biji sengkuang dikupas kulitnya dan dihiris
30 gm suun, celor dan tuskan
4 helai daun salam
2 helai daun limau purut
300 gm, bersihkan dan kupas kulit

Serunding daging dan minyak utk menumis.

Satukan Semua bahan rempah dan kisar halus.
Panaskan minyak dalam periok, dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan bahan lain kecuali Udang dan serunding.
Masak hingga sayur lembut.
Masukkan udang dan masak lagi 10 minit hingga Udang masak.
Hidangkan bersama serunding daging n telor rebus


No comments:

Post a Comment