Optional
OPOR AYAM PUTIHSumber: Dari buku Olala..
Done by: cutemama delicacies kitchen
Bahan bahan
1 ekor Ayam dibuang kulit dan segala lemak dan dipotong 6
3 biji kentang dipotong 4
Bahan di kisar halus:
20 gm ketumbar biji
10 gm jintan manis
10 gm jintan putih
1/2 jari halia
4 biji buah keras
6 biji bawang merah
Bahan lain:
5 gm serbuk Lada putih
500 ml santan dari 1 biji kelapa parut putih
2 helai daun salam
3 helai daun limau purut
1 keping asam
150 ml minyak utk menumis
Garam secukup rasa
1 cube Ayam (tambah)
Lada padi
Bawang besar hiris bulat
Ayam dibakar sebentar hingga kering airnya ( saya goreng tanpa minyak utk matikan darah dan air Ayam kering ) angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis semua rempah kisar hingga garing.
Masokkan Lada putih, santan, dan bahan lain.
Apabila mendidih masukkan ayam dan kentang. Gaul rata.
Masokkan sedikit garam dan masak hingga Ayam dan kentang lembut dan kuahnya sedikit kering. Enak dimakan dgn nasi putih.
Bismillah. Sya dh cube tdi..tpi sya gunakn dg..alhamdulillah..trime kaseh
ReplyDelete