SUP AYAM by
عزىزه سليمان
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam potong ikut hati (1 whole chicken cut into pieces)
A:
- 1-2 biji bwg merah (shallot)
- 2 ulas bwg putih (garlic)
- 1 inci halia (ginger) tumbok sikit saja
B:
- sebatang kulit kayu manis (1 cinnamon stick)
- 4 kuntum bunga cengkih (4 clove)
- 2 kuntum bunga lawang (2 mace)
- 3 iji buah pelaga (3 cardamon)
- 2 biji kentang (2 potato)
- 1 btg lobak (1 carrot)
- 1 mangkuk air panas baru masak (1 bowl of hot boiling water)
- lada sulah (white pepper),
- garam (salt),
- perasa (seasoning)
- stok ayam (chicken stock)
- daun sup (spring onion), daun bawang ( celery), bawang goreng (fried shallot)
Cara-cara
- Rempah2 B direndam dalam air panas menggelegak, biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Ketepikan Air rendaman utk digunakan lagi.
- Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Biar sup mendidih, masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, perasa dan lada sulah. Adjust mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup dan bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20 minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment