Sunday, December 4, 2011

CRISPY ONION RING (KFIDA)

**Onion ring ni memang sedap tapi, kena makan panas2.jika dah sejuk oinin ring ni da tak garing. (nota dari Kzah)

CRISPY ONION RINGS

from: fida@myresepi 

post by: azizah@cutemamadelicacies

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 2 biji bawang besar
  • 7 sb tepung gandum
  • 2 sb tepung jagung
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/2 sk gula halus
  • garam secukup rasa
  • serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
  • 1/4 sk serbuk cili
  • 1 biji telur
  • 125 ml susu segar
  • minyak masak secukupnya untuk goreng terendam

 Cara-cara

  1. Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang besar seperti dlm gmbr....biasa dipanggil bawang jepun..
  2. Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
  3. Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
  4. Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
  6. Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi. 
    **klik disini utk resepi Onion Ring (2)..dah sejuk masih garing



     Crispy Onion ring
    Ingredients (3-4 people)

         2 large onion
         7 tbsp flour
         2 tbsp corn flour
         1 / 2 tsp baking powder
         1 / 2 tsp sugar
         salt to taste
         pepper to taste
         1 / 4 tsp chili powder
         1 egg
         125 ml fresh milk
         enough cooking oil to fry immersed

    The methods
    Onion peeled and sliced ​​1 inch thick round. (see photo above)
    Combine all dry ingredient in a bowl and mix well.
    Combine milk and egg in separate bowl and stir slightly.
    Pour milk mixture into the flour mixture and mix well.
    Heat oil in pan..dip onion into batter and fry until golden..
    Remove from heat and drain on absorbent paper. Serve when hot. pls click here for Onion Ring (2).. crispy even when its cold

No comments:

Post a Comment