Wednesday, November 9, 2011
GULAI AYAM KARLIO
In English and Malay
GULAI AYAM KARLIO
resepi: Chef Wan
buku : Sajian Tradisi bersama Chef Wan
cook by: azizah@cutemamadelicacies
Hidangan ini wangi dgn daun kesum, daun limau dan daun kunyit dan terasa manis nanas dan pedas lada merah dan lada padi.. mari kita mencoba dan resepinya di bawah ini.
6 sudu makan Minyak
1 kg ayam dipotong menjadi 12 keping
1 biji kelapa diperah dgn 800 ml air suam diambil santannya
1 biji nenas masak dipotong lebar
2 helai daun kunyit dikoyak
garam secukup rasa
gula secukup rasa
10 tangkai daun kesum dicincang halus
2 helai daun limau purut
bahan kisar:
8 tangkai lada merah dibuang biji
6 tangkai lada padi
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
6 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
3 batang serai
1 sudu besar ketumbar biji
2 helai daun limau purut
Panaskan minyak dalam periok, tumis bahan2 kisar dgn api perlahan sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan ayam dan digaul rata lalu dikecutkan selama 5 minit pada api yang sederhana.
Setelah itu masukkan santan, nanas, daun kunyit, garam dan gula.
Didihkan ayam sampai kuahnya pekat dan ayamnya empok.
akhir sekali masukkan daun kesum dan daun limau purut utk menambahkan wangi kedalam gulai itu tadi.
6 tablespoons oil
1 kg chicken cut into 12 pieces
800 ml coconut juice extract from 1 coconut
1 ripe pineapple, cut cube
2 turmeric leaves
salt to taste
sugar to taste
10 laksa leaves finely chopped
2 kaffir lime leaves
ground items:
8 stalks of red chillies seeds removed
6 bird eye chilli
10 shallots
2 cloves garlic
2 cm ginger
6 pieces of hard
2 cm turmeric
3 stalks lemongrass
1 tablespoon coriander seeds
2 kaffir lime leaves
Heat oil in a periok, saute minced bahan2 with low heat until fragrant and oil burst.
Add chicken and mix for 5 minutes on medium heat.
Then add coconut milk, pineapple, turmeric leaf, salt and sugar.
Boil chicken until gravy thickens and chicken is cooked.
finally add kesum/laksa leaves and kaffir lime leaves
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment