Resepi dibagi dlm sukatan sendok nasi.. kzah ubah sedikit kerana tk tau sendok nasi yg mcm mane yg digunakan. Memang terasa kelainan masakan ini, nk katakan masak kicap..ia menggunakan daun kari, nk kata mcm ayam masak asam pedas.. warnanya eemm... cobalah sendiri. Ayam masak palembang dgn rasanya tersendiri...
resepi : cutevirus8 http://www.myresipi.com/top/detail/1000
azizah@cutemamadelicacies
Bahan-bahan ( 1 family )
- 4 senduk nasi bawang besar (kisar)... kzah gunakan 1 biji dikisar
- 2 senduk nasi bawang putih (kisar)... kzah gunakan 4 biji dikisar
- 2 senduk nasi cili kering (kisar)... kzah gunakan 25 tangkai dikisar
- 1 inci halia (kisar)
- 1/2 kilo santan... (kzah gunakan 200 ml santan kotak + 300 ml air)
- 5 batang serai (dititik)
- 6 tangkai daun kari
- kicap (kalo boleh kicap manis)
- 1 ekor ayam
Cara-cara
Perap ayam dengan halia yang dikisar dan bawang bawang putihTumiskan bawang putih, bawang merah dan cili. biarkan garing dan naik bau
Masukkan ayam yang telah diperap dan biarkan sekejap.
Masukkan santan, kicap, serai dan daun kari (kicap dibubuh sesedap rasa masin dan manis dan berwarna hitam pekat)
Masak sampai empuk dan angkat
** utk lomor pada ayam.. kzah gunakan 4 biji bawang putih dan 2 inci halia yg ditumbuk dan diperap pada ayam.
No comments:
Post a Comment