Friday, October 7, 2011
SIPUT SEDUT MASAK LEMAK LADA HITAM
lauk2 kampung ni memang berselera betul, bertambah lagi nasi, gorengkan telur dadar, tumbuk sambal belacan, dan goreng ikan masin.. FUH.... makin naik kolestrol..hehehe
SIPUT SEDUT MASAK LEMAK LADA HITAM
Bahan2:
1 kilo siput sedut di cuci bersih di buang hujung belakangnya
800 ml santan cair
400 ml santan pekat
Di tumbuk/kisar
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
4 biji cili merah
3 biji buah keras
Lada hitam biji
2 cm kunyit hidup @ ½ suduh teh serbuk kunyit
1 batang serai di ketuk
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit disiat
Garam secukup rasa
Caranya:
1. Siput diremdam supaya kotorannya keluar setelah itu dipotong ekornya dan dicuci bersih.
2. Masuk bahan yang telah ditumbuk/kisar & serai yang dititik, 2 keping asam gelugor ke dalam belanga/periuk dan digoreng tanpa minyak untuk beberapa minit.(bolih juga kalau nk gunakan minyak sedikit). za tk taruk minyak.
3. Masukkan santan cair, siput sedut, garam dan biarkan ia sehingga mendidih
4.Tambah santan pekat dan kacau rata. Bila mendidih masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kunyit..dimasak sekejap saja dan rasa. Matikan api.
Hidangkan panas2
Sources:-From azizah’s kitchen
Labels:
SIPUT / REMIS / KUPANG / KEJING
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment