Tuesday, September 13, 2011

MEE HOON GORENG TOMYAM




Sedap mee hoon goreng tomyam ni.., dengan rempah tomyan dan daun limau purut.. terasa kelainan mee ini dari mee hoon lain. cobalah jangan tak coba.

MIHUN GORENG TOMYAM
• 1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
• 300gm udang
• 200gm isi ayam
• 3 ulas bawang putih - diketuk
• 5 ulas bawang merah - dikisar
• 2 batang serai - diketuk sedikit
• 2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
• cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
• 1 biji telur
• 3 helai daun limau purut - dicarik2kan
• sayur kobis - di potong panjang (halus)
• carrot - dipotong panjang (spt btg mancis)
• 2 biji tomato - dihiris nipis2
• 1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
• daun saderi
• Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
• Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
• Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
• Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
• Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
• Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus
Sources:-Kongsiresepi.net

No comments:

Post a Comment