Friday, August 12, 2011

IKAN KICAP SANTAN



Resepi ini lama dalam simpanan Zah dari tahun 1999. Sering dimasak untuk keluarga. Ikan kicap santan ni senang saja..combinasi lada kisar, santan, kicap manis dan bahan bahan yang lain dah cukup membuat lauk ni sedap dimakan panas-panas dengan nasi putih.

BAHAN-BAHANNYA :-)
7 ketul daging ikan
1-2 smkn cili kisar
setengah cawan kicap manis kipas udang ( kurang ditambah)
2-3 smkn santan
1/2 cawan air

beberapa btg lada merah dan lada hijau dihiris
1 biji bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji tomato merah, cincang
tomato ceri atau tomato buah belah 6
1 biji bawang besar dihiris bulat


CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ikan diperap dengan sedikit garam dan jus limau kasturi selama 1o minit, kemudian cuci, tos dan lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, gaul rata dan goreng hingga kuning keemasan, tapi jangan garing sangat. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar, halia, kayu manis, bunga lawang dan cili kisar hingga harum, masukkan tomato cincang dan masak sekejap. Tuang air dan masukkan kicap.Kacau dan biar mendidih.
3. Masukkan ikan, santan, lada hiris dan juga bawang. Masak hingga pekat. Tambah sedikit gula. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi putih..


In English

Ingredient :-)
7 pieces of fish meat
1-2 tbsp chilli paste
half cup sweet soy sauce
2-3 tbsp coconut milk
1 / 2 cup water

red & green chilli cut slice
1 large onion ground
3 cloves garlic, ground
1 inch ginger, finely chopped
1 stick cinnamon
1 star anise flower
1 red tomato, chopped
cherry tomatoes or normal tomato cut 6
1 large onion, sliced ​​round


How to make :-)
1. Fish marinated with lemon juice a little salt and put aside for 1o minutes, then wash, drain and coated with a little turmeric powder and salt, mix well and fry until golden brown, crisp but not over cook. Remove and drain.
2. Heat oil in a wok, fry the paste, ginger, cinnamon, star anise and chilli paste until fragrant, add chopped tomatoes and cook for a while. Pour water and allow to boil..add soy sauce
3. Add fish, coconut milk, sliced ​​chilli and onions. Cook until thick. Add a little sugar. Taste and if ok can turn off the fire. Serve hot with white rice ..

No comments:

Post a Comment