Onion ring ni tersangatlah rangup dan sentiasa rangup walaupun dah sejuk. Walaupun bawangnya lembut bila dah sejuk, ia akan jadi berair...tapi tepungnya tetap rangup. Batternya memang kena betul2 sejuk (keluar dari fridge) baru celop bawang. baru crispynya tahan lama. Jangan lupa buang selaput bawang.
Crispy Onion Rings
resepi : DJ@dapurkusayang (10q)
azizah@cutemamadelicacies
bahan-bahan :
- Bawang Holland secukupnya (dipotong bulat)
- 1 cawan tepung naik sendiri (kzah gunakan 150 gm)
- 3/4 cawan air sejuk dari peti ais (kzah gunakan 170 gm)
- sedikit lada sulah
- garam dan sedikit gula
Cara-cara :
- Satukan kesemua bahan kecuali bawang ke dalam mangkuk dan sebatikan. Kemudian simpan ke dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
- Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak cukup panas.
- Celupkan bawang ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah sehingga keemasan. Toskan.
- Hidangkan bersama sos cili. Sangat enak dimakan pada bila-bila masa sahaja.
***Jika adunan/batter kurang pekat, sila tambah tepung.
Assalam kak zah..onion rings ni kita pun pernah buat tapi recipe dari kak fida kat myr..dah lama dah kita buat..memang crispy kena makan time panas2 baru sedap..buat for snacking sekejap dah habis..hehe
ReplyDeleteWaalaikumsalam ayu.. kfida punya resepi kena mkn on the spot. lambat sikit da lembut. the 2nd resepi fr dayang garing walaupun da sejuk dan bahan nya tk banyak.
ReplyDelete