Monday, October 17, 2011

NASI AYAM PLANTA

NASI AYAM PLANTA
NASI AYAM PLANTA
by : Pn. Hajah Sabariah  Buku Resepi Planta
Sumber: Azlita Masam Manis
by: azizah@cutemamadelicacies
 Resepi dari Pn. Sabariah atau lebih di kenali kak Sabar di kalangan pengemar2 resepi ayam beliau. Nasi ayam resepi milik keluarga dahulunya di jual di Gombak, Selangor. Resepi nasi ayam kak Sabar pernah mendapat sambutan menggalakan dari pelanggan restorannya. Pelangan yg datang sejauh dari Perlis dan Kelantan semata untuk mencari resepi istimewa ini.
Sama sama lah kita mencoba resepi ini.

Bahan Ayam
1 ekor ayam - dipotong 10 (Kak Za potong 4, lepas goreng baru ptong lagi)
3 sudu besar kicap pekat
1 senduk kicap manis
1/2 senduk gula
1 kiub ayam
3 sudu minyak bijan
3 biji bawang putih - dikisar
5 inc halia - dikisar



Rebus ayam yg telah di potong dan di cuci bersih hingga empuk.
Air rebusan ayam jangan di buang kerana akan di gunakan untuk menanak nasi.
Campurkan semua bahan- bahan di atas.
Lumurkan pada ayam yg telah di rebus tadi.
Perap sekejap.
Panaskan minyak yg banyak dan goreng ayam tadi.


Bahan Nasi
4 cwn beras - cuci bersih toskan
air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
1 senduk planta
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inc halia - dikisar
2 batang serai - dititik
sekuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 ulas bunga cengkih
garam secukup rasa.

Masukkan planta dalam periuk nasi dan tumis sekejap bahan2 untuk menanak nasi.
Masukkan air rebusan ayam dan beras.
Tanak nasik sehingga masak.

2 comments:

  1. Assalam kak za,
    wah hari ni menu serupa ya nasi berperisa juga kat sini..namapk sedap juga nasi akak ni..(eh betul ke akak ni?..)..sedap2 lah menu akak ni..kita minta izin link kan keblog kita ya boleh kan..thanks kak..

    ReplyDelete
  2. Silakan ayu. kak za pun suka tengok blog ayu, banyak yg kak za aim tau. cuma adakalanya kak zah tak begitu faham nak link ke original resepi la. maklum la..baru berjinak2 blogging. thanks for visiting

    ReplyDelete

Fish