BADAMI QORMA
Badami Qorma (Pakistan Soup)
Resepi asal dari Chef Joha..
500 gm isi daging kambing
500 gm rusuk kambing
Diperap bersama bahan2 A selama 2 jam.
Bahan A:
3 sudu makan tairu/yoghurt
1 sudu besar halia kisar
1 sudu kecil bawang putih kisar
Setengah sudu teh thyme
1 sudu besar gula pasir
Suku sudu teh buah pala
1 sudu besar serbuk garam masalah
3 sudu besar bawang goreng
Garam
Bahan B:
1 kg tulang kambing.. direbos hingga masak bersama halia, jintan manis biji, buah pelaga, dan sedikit garam
Bahan C:
4 biji kentang dipotong ikut suka
Setengah cawan minyak masak
Setengah buku mentega
Setengah cawan badam dikisar
2 cawan air rebusan daging
2 biji lobak merah dipotong serong
Setengah tin kacang peas hijau..optional
3 tangkai daun ketumbar dihiris
2 biji buah tomato dihiris
Garam
Daun sup
Bawang goreng
Badan hiris utk hiasan
Panaskan minyak dan cairkan mentega.
Masukkan A..daging yg diperap tadi.
Tuangkan air stok daging. Masak dlm 10 minit.
Masukkan kentang dan lobak. Masak hingga empok.
Masukkan tomato dan tulang daging. Renihkan dgn api perlahan.
Sajikan panas2 bersama badam hiris, bawang gorrng dan daun bawang.
**bolih di makan bersama kicap manis dan hirisan lada..diperahkan limau kasturi utk cicah daging.
** makan bersama nasi, roti nan atau roti perancis.
No comments:
Post a Comment