Wednesday, October 7, 2015
ACAR RAMPAI MADU
Acar Rampai Madu
(20 orang)
Bahan-bahan nya:
5 batang timun ( 5 cucumber)
1 batang lobak merah (1 carrot)
4 ulas bawang putih (4 garlic)
2 jari halia (2" ginger)
10 biji bawang merah (10 shallots)
4 biji lada merah (4 red chilli)
4 biji lada hijau (4 green chilli)
Setengah cawan minyak makan (half cup cooking oil)
100 ml cuka / apple cider
3 sudu makan gula pasir (3 tbsp sugar)
1-2 sudu makan madu (1-2 tablespoon honey)
Garam (salt)
Bahan kisar:
10 tangkai lada kering ( dried chilli)
1 biji bawang besar (1 large onion)
2 ulas bawang putih ( 2 garlic)
1 jari halia (1 " ginger)
Setengah sudu teh kunyit serbuk
5 biji buah keras (5 candle nut)
Potong semua bahan seperti biasa nk buat acar.
Bawang kecil dibelah 2 atau 4. Bawang putih dibelah 6 dan semua bahan2 ini diketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi dan garing. Masukkan guka dan madu dan biarkan ia hingga berkilat.
Masukkan garam dan cuka / apple cider. Biarkan ia mendidih dan pekat. Matikan api.
Gaul dengan bahan2 yg dipotong tadi dan perap selama 1 jam sblm dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment