azizah@cutemamadelicacies
kari sardin
source: myresepitried by: cutemamadelicacies
Bahan-bahan ( 4-5 org )
- 1 tin sardin 425gm - brand apa pun tak kisah
- 1 labu bwg besar - hiris nipis
- 5 biji bwg merah - hiris nipis
- *1 inci halia
- *4 ulas bwg putih
- bhn* di tumbuk sedikit kasar
- 1 btg serai - ketuk aja
- 1 sudu teh (rata) - halba campur
- 1 paket kecil srbuk kari ikan
- 1 - 2 sudu besar cili kering kisar
- 8 biji cili api - letak sebiji2
- 2 biji tomato - potong 4/8
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 keping asam gelugor
- 2@3 biji kentang - kupas kulit/goreng sebiji2/potong
- garam cukup rasa
- 2 1/2 cawan air panas
- nenas..optional (sendiri tambah)
- daun kari
Cara-cara
- Panaskan 1/3 cawan minyak .. agak2 la..
- Tumis bhn*, bwg besar, bwg merah, serai, daun kari d ikuti halba campur hingga naik bau & sedikit garing
- Masukkn rempah kari(tak perlu bancuh dgn air), kecilkn api - kacau mesra d ikuti cili kering kisar, cili api, asam gelugor & kicap manis biar kejap...boleh letak 1 cawan air panas
- Bila rempah naik bau & pecah minyak, boleh masukkn ikan sardin bersama sos nya juga & 1 1/2 cawan air panas - biar kuah mereneh perlahan-lahan dgn api kecil - sesuai rasa garam nya
- Agak2 dah ok & kuah pun pekat, masukkn tomato & kentang - tomato 1/2 masak, tutup api
- Boleh lah di hidangkn panas2...cuba lah, resepi mudah aja ;)
No comments:
Post a Comment