Thursday, November 3, 2011

KARI KEPALA IKAN



Aziza’s Kitchen
Kari Kepala Ikan

Bahan-Bahan :
1 ekor kepala ikan merah / isi ikan merah di cuci dgn air lemon
2 biji tomato dipotong bulat

Digoring sebentar:
2 biji tomato dibelah 2
200 gm bende / terong
4 biji lada hijau di belah 2 jgn putus

Satukan lalu dibancuh rata:
6 sudu mkn (70gm) rempah kari ikan (babas)
1 sudu mkn serbuk cili
300 ml air

80 gm asam jawa di ramas dgn
400 ml ais lalu di tapis

½ biji kelapa parut di ambil santan sebanyak 700 gm
Atau 100 gm santan kara dicampur air jadikan 700 gm
200 gm minyak
½ sudu kecil perasa
1 sudu makan garam
1 sudu makan gula

Bahan tumis:
2 biji bawang besar dihiris
6 biji bawang putih dipecahkan
3 tangkai daun kari
1 sudu makan rempah tumis

  • Panaskan minyak..goreng tomato, bendi, lada hijau sebentar lalu dikeluarkan dan direndam dgn sedikit air
  • Dgn minyak yg tadi..tumis bahan2 tumis..bila wangi masukkan rempah yg dibancuh juga 1 cawan air
  • Biarkan mendidih selama 5 minit baru masukkan gula, garam dan santan
  • Masak lagi hingga 2-3 kali mendidih selama 20-30 minit  baru masukkan air asam..kacau rata dan masak lagi selama 10 minit
  • Masukkan kepala ikan / isi ikan..biarkan masak
  • Akhir sekali masukkan tomato, bende, lada hijau yg telah digoreng tadi juga beberapa helai daun kari
**Jika gunakan ikan tengiri atau ikan kembung..jgn dicuci dgn lemon
 Selamat mencoba, jika ada yang kurang harap ubahsuai mengikut selera sendiri





No comments:

Post a Comment