Aziza’s Kitchen
Kari Kepala Ikan
Bahan-Bahan : 1 ekor kepala ikan merah / isi ikan merah di cuci dgn air lemon 2 biji tomato dipotong bulat Digoring sebentar: 2 biji tomato dibelah 2 200 gm bende / terong 4 biji lada hijau di belah 2 jgn putus Satukan lalu dibancuh rata: 6 sudu mkn (70gm) rempah kari ikan (babas) 1 sudu mkn serbuk cili 300 ml air 80 gm asam jawa di ramas dgn 400 ml ais lalu di tapis ½ biji kelapa parut di ambil santan sebanyak 700 gm Atau 100 gm santan kara dicampur air jadikan 700 gm 200 gm minyak ½ sudu kecil perasa 1 sudu makan garam 1 sudu makan gula Bahan tumis: 2 biji bawang besar dihiris 6 biji bawang putih dipecahkan 3 tangkai daun kari 1 sudu makan rempah tumis
**Jika gunakan ikan tengiri atau ikan kembung..jgn dicuci dgn lemon |
No comments:
Post a Comment