Monday, November 28, 2011

GULAI IKAN ASAM REBUS

 
azizah@cutemamadelicacies
GULAI IKAN ASAM REBUS
Sebarang jenis ikan dlm 600gm
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
4-6 tangkai lada merah (buang biji jika perlu)
2.5 cm kunyit
1 sudu teh belacan dihancurkan
200 gm hirisan isi nanas
1 sudu besar asam jawa
1 liter air
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan daun selasih / kesum


1.Ikan dibersihkan, dicuci dgn air bergaram dan tuskan
.
2.Bubuh bawang besar, bawang putih, kunyit dan belacan ke dalam jag mesin pengisar. Kisar  sehingga  halus dan pekat. Bibuh sedikit saja air jika perlu.


 3.Tuang rempah kisar ke dalam periuk. Ketepikan.


4.Campurkan asam dan air ke dalam mangkuk. Ramas dan tapis air asam ke dalam periuk berisi rempah kisar. Kacau rata-rata dan tambah hirisan nanas.


5 .Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.


6. Masokkan ikan dan biarkan mendidih sekali lagi.
 
7.Perasakan dengan garam dan gula.


8. Renihkan selama 1 minit dan masukkan daun selasih
.
9. Kacau sekali dan padamkan api.


Hidangkan dengan.nasi putih dan.sambal belacan. Resepi sambal belacan klik di SINI & SINI
azizah @ cutemamadelicacies

STEW ASAM FISH

Any type of fish in 600gm
1 large onion
3 cloves garlic
4-6 stalks of red chillies (remove seeds if necessary)
2.5 cm turmeric
1 teaspoon shrimp paste
200 gm sliced ​​pineapple
1 tablespoon tamarind
1 liter of water
Salt and sugar to taste
1 / 2 cup basil leaves / kesum
 
Fish..clean, washed with salt water and drain
Put onion, garlic, turmeric and shrimp paste in a blender (jug). Blend until smooth and thickened. add little water if necessary.
Pour the grinded paste into the pot..pu
t aside
Add the tamarind and water in a bowl. Squeeze and strain the tamarind juice into a pot of grinded paste. Stir and add the pineapple slices.
Cook over medium heat until boiling.
Add fish and let it boil again.
Season with salt and sugar.
Boil for 1 minute and add basil leaves.
Stir once and turn off heat.

Serve with rice and sambal belacan.
for sambal belacan 2, recipe pls click HERE 
Sambal belacan 1, click HERE 


No comments:

Post a Comment