Tuesday, September 20, 2011

BISKUT KELAPA DELIMA

Terima CMG dari Tiffin Biru.. kerana ilhamkan biskut yang sedap ini
Bahan Utama:-
225 g tepung jagung (cornstarch)"Brown & Polson"*
150 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
125 g gula aising
75 g kelapa kering, kisar halus
25 g serbuk badam
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
1/2 camca teh esev vanilla
155 g mentega

Untuk Hiasan:-
Ceri merah, dipotong kecil
Kelapa kering
1 kuning telur, untuk disapu

Cara membuatnya:-

1.     Serbuk badam dan kelapa yang dikisar halus tadi digaul bersama2 tepung yang telah diayak. Ketepikan.

2.    Dalam mixing bowl, masukkan telur, gula aising dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Peringkat ini adunan akan menjadi seakan2 serbuk roti.

3.    Perlahankan speed, dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh dicanai. Keluarkan doh dari mixer, bulat2kan dan tutup dengan tuala lembap.

4.    Bahagikan doh tadi kepala 3 bahagian. Ambil satu bahagian dan canai diantara dua helai plastik menggunakan torak (alat penggelek) setebal 1/2 cm, terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar. Buat hingga siap.

5.    Sapu kuning telur, hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering. Bakar pada suhu 150C selamat 10 - 12 minit. Angkat dan alihkan biskut atas jaringan. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....

Resepi dari: CMG





Main Ingredient: -
225 g corn flour (cornstarch) "Brown & Polson" *
150 g flour *
1 / 2 teaspoon baking powder * (* combined and sifted)
125 g icing sugar
75 g desiccated coconut, finely ground
25 g ground almonds
One A eggs (weighing about 60g)
1 / 2 teaspoon vanilla essence
155 g butter

To decorate: -
Red cherries, cut small
dried coconut
1 egg yolk, to apply

How to make: -

1. Almond powder and finely ground coconut mixed with sifted flour. Set aside.

2. In mixing bowl, add eggs, icing sugar and vanilla essence, beat until creamy. Add flour gradually until the end. This stage dough look like mix bread crumbs.

3. Reduce speed and gradually add the butter into the mixture until the mixture turns into a soft dough. Remove the dough from the mixer, cover with a towel.

4. Divide dough three parts. Take one piece and roll between two sheets of plastic using a rolling pin (roller) thick 1 / 2 cm, use your favorites and switch to a baking tray. Create up to completion.

5. Apply egg yolk, cherry pieces and sprinkle some dried coconut. Bake at 150C 10-12 minutes. Lift and remove the biscuits on the rack. Cool before storing in an airtight container ....

Recepi in English translate by Azizah@cutemamadelicacies

No comments:

Post a Comment