2-3 cawan beras
1 kg Isi ayam ( terpulang brapa bnyk)
Secukup air utk rebus tulang2 ayam)
bahan kisar:
8 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
Setengah inci halia
Minyak utk menumis
Hiasan:
daun sop bwg
3 biji telor didadar dan dihiris
Ikan bilis goreng
Bawang goreng
10- 20 lada padidihiris kasar2 dan rendam dgn kicap cair
Keluarkan tulang ayam dan masukkan isinya. Setelah isi ayam masak dan lembut..keluarkan. Apabila isi ayam sejuk disiat2 isinya.
Beras dicuci bersih dan dimasukkan dlm periok sup tadi. Pastikan airnya cukup. Masak hingga berasnya kembang dan hancur sikit.
Masukkan sedikit hirisan daun sup bawang dan separuh isi ayam yg disiat. Kacau rata dan rasa. Jgn terlalu pekat. Sajikan panas2.
Sumber: cutemamadelicacies.blogspot.com
No comments:
Post a Comment