Saturday, March 1, 2014

Ikan Masak Garo Rica

Ikan Masak Garo Rica



Ikan Masak Garo Rica
Tried & tested: Ayu and Me
  • 500 g kepingan ikan tenggiri atau sembarang ikan
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • sedikit garam
  • 8 biji bawang merah (dihiris nipis) - boleh juga dikisar jika suka
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 sudu besar cili giling/cili kisar
  • 3 helai daun bay (optional)
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • air secukupnya
  • 2 sudu besar kicap manis
  • sedikit serbuk lada sulah
bahan-bahan kisar :
  • 5 ulas bawang putih
  • 6 biji cili merah (dibuang biji)
  • 6 biji buah keras (disangai)
  • 1 inci halia
Cara-cara:
  1. Perapkan ikan bersama air asam jawa dan garam selama 30 minit. Kemudian, gorenglah dengan api sederhana sehingga berkulit. Jangan goreng terlalu lama supaya tidak keras. Ketepikan.
  2. Tumis bawang merah, serai, daun bay, bahan kisar dan cili giling/kisar hingga terbit aroma dan pecah minyak.
  3. Masukkan ikan tenggiri dan kacau hingga tersalut rempah.
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit, kicap manis, garam dan serbuk lada sulah. Masak hingga pekat dan rempah menyerap. 
  5. Hidangkan setelah masak.

1 comment:

  1. Assalam kak zah..
    waduh baru perasan entry kak zah ni...hehe..thank you sudi mencuba
    recipe dayang jack ni kita panjang2kan aje..dah lama tak kesini harap kak zah sihat2 selalu ya..take care kak..:)

    ReplyDelete

Fish