Monday, October 17, 2011

UDANG TEMPURANO AND STRAWBERRY CHILLI SAUCE



UDANG TEMPURANO

Tempurano?.. Hehe Tempura + Eno
Resepi instant dan santai ini amat senang dibuat bagi yang ada menyimpan tepong tempura dan eno.
kak zah ada stok tepong tempura 'Bistari' kak zah hanya ikut sukatan di belakang paket itu.

Ini cara kak za:
150 gm tepong tempura
150 gm air dalam fridge
suku sudu kecil rata Eno. (kak za gunakan measuring spoon)
Bancuh tempura dan air hingga rata. Bila hendak mengoreng baru masukkan Eno..dikacau rata.
Celop udang pada tepong dengan memegang ekornya saja, disalut tebal2 dan digoreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan.

*Udang dibersihkan, dibuang kulit dan kepala kecuali ekornya.Adunan di atas ini kak zah dapat dalam 20 ekor.Terpulang size udang dan ketebalan salutan tepong.

**tepong tempura selalunya sudah dibubuh garan dan eno pun ada garam, jika terlebih eno akan masin tepongadunan.









STRAWBERRY CHILLI SAUCE


Strawberry Chilli Sauce
12 sudu makan sos cili
12 sudu makan lada kisar
8 sudu makan jem strawberry dihancurkan dulu
8 sudu makan sos tomato
8 sudu makan gula pasir halus
2 sudu teh garam
200 ml air

Satukan semua bahan dan dimasak hingga mendidih.. sesuaikan rasa dengan selera sendiri. Ini sebagai panduan saja.

No comments:

Post a Comment