Thursday, July 26, 2012

GORENG PISANG


Goreng Pisang 
azizah@cutemamadelicacies
Kebanyakkan kuih muih bergoreng spt pisang, keladi dan keledek goreng amat mudah dihasilkan dirumah. Bahan utama utk sebarang kuih bergoreng tentulah baternya. Perkara yg paling penting adalah kepanasan minyak apabila menggoreng. Jika minyak tidak cukup panas, minyaknya meresap kedlm tepong. Hasilnya bahan gorengan tidak rangup dan terlalu berminyak. Pastikan pisang yg hendak digoreng itu cukup masak. Elakkan menggunakan pisang yg terlalu ranum kerana ia mengeluarkan air apabila digoreng dan air ini menyebabkan gorengan 'makan minyak'.
Ayuh salin Resepi bater utk menghasilkan gorengan yg sempurna yg kzah ambil dari Berita Minggu oleh Puan Alijah Batcha. 



Bahan: 
2 cawan tepung beras 
1 cawan tepung gandum 
5 sudu besar santan kotak 
1 sudu kecil serbuk penaik 
1 biji telor saiz kecil 
air dan garam secukupnya 
2 sudu besar minyak atau marjerin cair yg dibiarkan sejuk terlebih dulu. 
sedioit pewarna kuning 
minyak secukupnya utk menggoreng
Satukan semua bahan dlm mangkuk besar kecuali air dan minyak.
Tambah air secukupnya.
Masukkan 2 sudu makan minyak dan kacau rata.
Celop pisang yg sudah di potong dan goreng berendam hingga kuning keemasan.
*bater ini bolih digunakan utk menggoreng ubi, keledek, sukun dll.
Selamat mencoba!!!

TAHU TELOR MASAK TAUCO LADA HITAM


Masakan ini walau simple tapi menyelerakan dan senang disediakan.. kali pertama terpandang tahu telor ni didapur http://curlybabesatisfaction.blogspot.sg/2012/03/tofu-telur-masak-taucu-lada-hitam.html. Ayu dpt resepi dari dapur Ummi@home sweet home.. Izinkan kzah dipanjangkan resepinya disini. 
Tahu Telor Masak Tauco Lada Hitam:
3 paket tahu telor dihiris 1" lalu digoreng dlm minyak yg tenggelam hingga kekuningan, angkat, toskan dan ketepikan.

bahan A: 
3 biji bawang merah ( kzah gunakan 1 biji bawang besar sdg)
2 biji bawang putih
1 cm halia 
1 sudu makan lada kisar
bahan B:
2 sudu makan sos lada hitam 
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan tauco 
1 sudu makan gula
2 sudu besar air asam jawa
sedikit air

bahan C: 
1 biji tomato belah 6
1/2 biji bawang besar dihiris
1/2 biji lada benggala merah
1/2 biji lada benggala kuning
Panaskan minyak, tumis bahan A hingga naik minyak. 
Masukkan B. Bila kuah mendidih dan pekat sedikit, masukkan C. Kacau dan tutup sekejap. Rasa dan matikan api.