Tuesday, March 17, 2015

SAMBAL SOTONG BALL BEREMPAH

SAMBAL SOTONG BALL BEREMPAH

(Spicy cuttlefish ball)
sumber: azizahsulaiman kitchen

Bahan-bahan 

  • SOTONG BALL 500 GM

  • Bahan kisar (grind/pound into paste)
  • @8 ulas bawang merah (8 shallots)
  • @5 ulas bawang putih (5 garlic)
  • @1 in halia (1 inch ginger)
  • @1 batang serai (1 lemon grass)
  • @ 2" lengkuas (2" garlanga)
  • @30 tangkai cili kering (30 nos dried chilli)
  • @1 sudu makan ketumbar biji (2 tbsp coriander seed)
  • @1 sudu teh jintan manis biji (1 tsp anise seed)
  • @ butter/minyak ( butter or oil)
  • @garam dan gula secukup rasa ( salt & seasoning)

**Air Asam (Tamarinjuice)
  • #boleh ditambah hirisan daun limau purut jika suka
  • (Optional kaffir leave)

Cara-cara

  1. Tumis bahan2 kisar dgn minyak atau butter hingga wangi.( saute the paste with oil / butter till aroma)
  2. Perahkan sedikit air asam.. tumis hingga garing dan naik minyak. (Add in tamarind juice and continue cook till aroma)
  3. Masukkan sedikit gula dan garam.. masukkan sotong ball dan kacau balik2 agar ball sebati dgn sambal ( add in sugar & salt and stir, add cuttle ball..mix well with the sauce)
  4. Renehkan sedikit dan matikan api ( cook a little bit longer and off the fire stove)




CHICKEN SOUP/ SUP AYAM


SUP AYAM  by

عزىزه سليمان


Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam potong ikut hati (1 whole chicken cut into pieces)

A: 
  • 1-2 biji bwg merah (shallot)
  • 2 ulas bwg putih (garlic)

  • 1 inci halia (ginger) tumbok sikit saja 

B:
  • sebatang kulit kayu manis (1 cinnamon stick)
  • 4 kuntum bunga cengkih (4 clove)
  • 2 kuntum bunga lawang (2 mace)
  • 3 iji buah pelaga (3 cardamon)


  • 2 biji kentang (2 potato)
  • 1 btg lobak (1 carrot)
  • 1 mangkuk air panas baru masak (1 bowl of hot boiling water)
  • lada sulah (white pepper),
  • garam (salt), 
  • perasa (seasoning) 
  • stok ayam (chicken stock)

  • daun sup (spring onion), daun bawang ( celery), bawang goreng (fried shallot)

Cara-cara

  1. Rempah2 B direndam dalam air panas menggelegak, biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Ketepikan Air rendaman utk digunakan lagi.
  2. Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
  4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
  5. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
  6. Biar sup mendidih, masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, perasa dan lada sulah. Adjust mengikut selera anda
  7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup dan bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20 minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang