Sunday, November 2, 2014

CHAR KUEY TIAU


Kue Tiau Goreng
Sumber: Chef Wan
Cook: Azizah's kitchen

Bahan-nya:
3 such besar minyak sayuran
2 ulas bawang Putih dicincang halus
1 sudu besar chili giling
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
200 gm udang dibersihkan
100 gm kerang direbus dlm air didih selama 1 minit dan ambil isi
400 gm kue tiau
55 gm kucai dipotong 1 inci panjang
100 gm taugeh dibuang ekor
1 keping tauhu digoreng dan dipotong kuib
4 sudu besar air




Penyediaan:
*panaskan minyan dlm kuali dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan.

*masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.

*masukkan kicap pekat dan sos tiram. Gaul rata.

*masukkan udang, isi kerang dan kue tiau. Goreng lagi beberapa minit.

*masukkan kucai taugeh dan tahu. Percikkan air dan kacau lagi beberapa minit. Hidangkan


No comments:

Post a Comment