Saturday, December 8, 2012

SUP TELOR DENGAN KENTANG


SUP TELOR & KENTANG
bahan-bahan:
2 sudu teh minyak
4 ulas bawang putih-hiris nipis
1.5 litre air
...
1 kuib ayam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
2 biji kentang-potong 2 cm dadu
1 btg lobak merah-potong 2 cm dadu
5-6 biji telor
1 batang daun bawang- hiris

Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga perang keemasan.
Masukkan air, kuib ayam, lada putih, kentang dan lobak merah. Biarkan sehingga mendidih diatas api sederhana selama 10 minit atau hingga sayur empok.
Pecahkan telor kedlm sup. Jgn kacau supaya telor tidak pecah.
Perlahankan api selama 5 minit atau sehingga telor mengeras. Angkat dan tabur daun bawang dan bawang goreng. Hidang segera.

No comments:

Post a Comment