Saturday, January 21, 2012

KASWI NYONYA



Kaswi Nyony, sedap, lembut, kenyal itu yang dpt kzah katakan. Bagi kzah kuih ini manis sedikit, mugkin. Bagi sesiapa yg suka manis, bolih lah ikut sukatan gula yg diberikan diresepi ini. Resepi dari kfida@myresep.

KASWI NYONYA

azizah@cutemamadelicacies
Bahan A:
250 gm gula pasir
250 gm gula melaka
600 gm santan cair
1 sudu teh garam
2-4 daun pandan disimpul
*Semua bahan A didatukan dan dimasak hingga mendidih dan sejukkan.

Bahan B:
140 gm tepong beras
140 gm tepong ubi (tapioca flour)
55 gm tepong jagung
600 gm santan pekat
1 sudu teh air kapur pekat
1 sudu besar warna coklat
*Bahan B disatukan dlm sebuah mangkuk

-bahan A & B disatukan dan digaul rata dan di tapis.
-masak adunan hingga naik wap
- tuang adunan ke dlm loyang yg disapu minyak dan dipanaskan didlm kukusan.
-kukus selama 30-40 minit.
- sejukkan kuih kaswi dulu baru dipotong dan disajikan bersama kelapa parut putih.
Perhatian:
#2 biji kelapa diperah ambil 600 gm santan pekat dan 600 gm santan cair. *kzah gunakan 2 kotak santan kara.
Loyang 11" x 11"

No comments:

Post a Comment